— Det begynner å bli ganske utrivelig. Eimen av dårlig lukt siver ut fra toalettene. Bosskurvene er overfylt med både papir og matrester. Dette er ingen optimal oppladning til eksamen, sier Marie Ernstsen, en av mange studenter som merker den pågående renholdsstreiken.

Allerede før helgen gikk flere av Universitetet i Bergen (UiB) sine bygg tomme for toalettpapir og såpe, blant annet ved HF-biblioteket.

— Nesten alle har med seg sine egne toalettruller når de er her. Vi hjelper hverandre så godt vi kan dersom noen mangler papir.

Dobbelt stress Sammen med venninnene Ingrid Ruud og Line Berger Skalle, er Marie Ernstsen i innspurten med bacheloroppgavene i medievitenskap. Innleveringsfrist er i dag og fredag.

— Hvordan påvirker dette eksamen?

— Siste uken i mai er utrolig stressende med mange eksamener. Derfor er det stusselig å se overfylte bossbøtter og støvete ganger, i tillegg til at vi må drasse rundt med våre egne doruller og såpe, sier Line Berger Skalle.

Leder for Studentparlamentet ved UiB, Synnøve Mjeldheim Skaar, sier situasjonen begynner å bli kritisk for studentene.

— Flere har derfor på privat basis dannet grupper og plukket søppel fra ulike steder. På denne tiden er det vanligvis stor aktivitet og mye boss, og når renholdsstreiken pågår, sier det seg selv at situasjonen blir enda vanskeligere.

- Dårlig informasjon De tre jentene ved HF-biblioteket synes informasjonen fra universitetet har vært for dårlig.

— Det kom noen oppslag på dører og vegger om at det er tomt for papir på toalettene, men jeg synes godt de kunne sendt e-post til studentene og informert bedre om hygieneforholdene, sier Ingrid Ruud.

Eiendomsdirektør Even Berge ved UiB sier ting sikkert kunne vært gjort bedre.

— Det er opp til fakultetene og instituttene selv å vurdere hvilke tiltak som skal settes inn. Foreløpig har vi ikke fått melding om at noen bygg har måttet stenge, men det kan nok fort skje.

Renholdsstreiken rammer 51 av universitetets 90 bygg, inkludert Realfagsbygget, SV-fakultetet og Humanistisk fakultet.

Kan gripe inn Professor Henning Jakhelln mener at manglende renhold av toaletter på offentlige steder, som for eksempel universiteter, fort kan bli et helseproblem.

— Det kan gi potensial for smitte av all verdens sykdommer. Her bør både helseministeren og kommunalministeren tenke gjennom hvordan de skal takle denne helsefaren. Hvis en streik truer med å gå ut over liv og helse, kan det gripes inn med lønnsnemnd. Her har myndighetene ikke bare enn rett, men en plikt til å sørge for en betryggende standard, sier Jakhelln.

Mattilsynet for Bergen og omland har hittil ikke fått henvendelser eller tatt egne initiativ i forbindelse med streiken blant renholderne.

— Vi har ikke fått noen meldinger som konsekvens av streiken, men det kan hende vi etter hvert skal se nærmere på aktuelle områder hvor det kan oppstå problemer, sier distriktssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet.

Plages du av renholderstreiken? Si din mening!