Eks-soldat vokter Oddekalv

Når miljøkriger Kurt Oddekalv møter fiskeoppdrettere på hjemmebane fredag, tar han tidligere leiesoldat Espen Lee med som livvakt.

Fredag reiser Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, til Sør-Trøndelag for å delta på Frøyakonferansen. Oddekalv, som har erklært krig mot oppdrettsindustrien, har kalt sitt foredrag «Laksenæringen må snu 180 grader eller forsvinne! Det er mitt hav og land!».

Men han kommer ikke alene.

- Frøya er hjertet av norsk oppdrett. Et av mine medlemmer der oppe har advart meg om at det kan gå hett for seg. Derfor har vi valgt å vurdere sikkerheten rundt min egen person denne gangen, sier Oddekalv.

Espen Lee, tidligere leiesoldat og i dag eier av Espen Lee Security, har tilbudt seg å bli med på konferansen.

Oddekalv har takket ja.

- Jeg kjører hodet inn i løvens kjeft og tar ingen sjanser, forklarer Oddekalv.

- Jeg er ingen pusing
I 1999 truet Norges Miljøvernforbund med internasjonale aksjoner mot norsk laks, for å stanse bruken av giftstoffene deflubenzuron og teflubenzuron.

- Den gangen truet næringen meg med søksmål på to hundre millioner kroner. Jeg mottok også drapstrusler, og bøllete personer kjørte inn i hagen min med bil. Jeg er ingen pusing, men synes at drapstrusler er ekkelt, sier Oddekalv.

- Nå har oppdrettsindustrien tatt i bruk de samme giftstoffene. Jeg har erklært den krig, fordi den driver vold mot norsk natur.

- Påstår du at oppdrettere truer deg på livet?

- Nei, de store aktørene er ikke dumme. De truer ikke folk på livet, men næringen har tilhengere som kan gå langt mot dem som truer industrien. Jeg kjenner noen av disse karene. Flere vestlige miljøvernere er blitt utsatt for det som kan synes som tilfeldige ulykker, svarer Oddekalv.

- Derfor har vi sammen med Espen Lee gått gjennom sikkerheten min denne gangen. Hvis noen ønsker å bruke fysisk makt for å stoppe meg, ja, så er det bare å komme.

- Er dette er et slags PR-stunt?

- Livet mitt er mer verdt enn et PR-stunt. Jeg opplever den gjengen som rimelig skummel.

- Er du redd?

- Selvfølgelig er jeg redd. Jeg er faen ikke dum heller. Dette er ingen puseverden.

Lokkedue fra Bergen
Miljøkrigeren fra Bergen er trekkplaster på årets Frøyakonferanse. «Kurt Oddekalv møter fiskeoppdretterne på deres hjemmebane», lokker salgsplakaten til den regionale næringskonferansen med.

Teknisk arrangør Heidi Glørstad Nielsen sier at Oddekalv har fungert svært godt som lokkedue, og flere medier har meldt sin ankomst. 110 personer og selskaper har betalt 2000 kroner for å delta.

- Grunnen til at vi valgte Oddekalv er at oppdrettsnæringen selv ønsker å komme i dialog med ham, sier hun.

- Oddekalv kommer ikke alene. Han har med egen livvakt?

- Vi er informert om at han har med seg noen, ja. Oddekalv har booket seg inn med de personene han vil ha med seg, og de han mener han trenger.

Oppdrettsindustrien er svært viktig i Frøya kommune. 700-800 av de 4300 innbyggerne er tilknyttet næringen.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Stiller gratis opp

- Jeg eller andre personer i mitt firma kommer til å følge Kurt Oddekalv fremover. Vi får i stand en ordning der folk i Espen Lee Security gjør dette på fritiden, sier Espen Lee.

- Hvor farlige er fiskeoppdrettere?

- Jeg håper at de ikke er så farlige, men de besitter en business som genererer milliarder av kroner. Hvis de føler seg tråkket på, har de midler til å gjøre noe, om ønskelig. Men de er oppegående nok til å ikke gjøre noe fysisk selv, mener Lee.

Bilder

VIL BESKYTTES: - Selvfølgelig er jeg redd, sier Kurt Oddekalv om truslene han er blitt utsatt for. ARKIVFOTO: Eirik Brekke