— Det var ikke meningen å skyte opp raketten. Den gikk av ved et uhell, har 21-åringen sagt til politiet.

Den forklaringen hjelper trolig lite når de økonomiske forholdene ved brannen i hybelhuset skal gjøres opp.

Måtte evakuere

Klokken var nærmere halv fem natt til lørdag da 21-åringen hentet frem raketten han hadde tatt med seg fra Forsvaret. Den påfølgende brannen førte til at 17 beboere, de fleste studenter, måtte evakueres. Hybelhuset i Frederik Meltzers gate 30 har fått både brann- og vannskader. Brannen ble slukket etter en halv time, men rakk å spre seg til en av naboleilighetene.

Eieren, Jan Willy Rasmussen, hadde i går ennå ikke fått sett på skadene. Både han og If skadeforsikring varsler at det kan bli aktuelt med erstatningskrav dersom politiet finner ut at 21-åringen har handlet grovt uaktsomt.

— Jeg må få overblikk over situasjonen før jeg kan si noe sikkert. Men hvis noen har gjort noe straffbart, så vil vi anmelde det. I så fall ligger det i kortene at vi vil kreve at vedkommende betaler egenandelen til forsikringsselskapet, sier Rasmussen.

Gigantregning?

Ifølge pressekontakt Jack Frostad i If kan egenandelen for slike bygninger komme opp i hundre tusen kroner. Men regningen kan fort bli enda større:

— Hvis politiet konkluderer med at vedkommende har et klart ansvar for skadene, så er det naturlig at vi krever erstatning for hele forsikringsoppgjøret, sier Frostad.

Brannen startet i tredje etasje i leiegården.

— Det skal være brannskader i leiligheten og vannskader i etasjen under, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

21-åringen ble sluppet løs lørdag formiddag etter å ha blitt avhørt av politiet.

— Det er ennå ikke tatt noen påtalemessig avgjørelse. Jeg avventer en kriminalteknisk rapport og en eventuell anmeldelse fra eieren, sier Sørland.

17 EVAKUERT: En eks-soldat med nødrakett forårsaket brannen i Frederik Meltzers gate 30. <p/> FOTO: BJØRN AARHEIM