I dag falt dommen i Nordhordland tingrett. Eks-politimannen har fått et halvt år i fengsel og må betale jenten han misbrukte 40.000 kroner i oppreisningserstatning. Han anket saken på stedet etter å ha fått opplest dommen mot seg.

Jenten, som i dag er 18 år, har store psykiske problemer. Nordhordland tingrett skriver at "Retten anser det utvilsomt å forligge sammenheng mellom det tiltalte dømmes for og fornærmedes psykiske plager, selv om disse plagene også delvis kan skyldes andre forhold".

— Det er en stor lettelse for henne og familien å bli trodd med tanke på den vanskelige situasjonen hun er i nå, sier bistandsadvokat Eirik Espelid.

- Misbruk av tillitsfohold

Fra hun var 11 år var den pensjonerte politimannen hennes fadder i et musikkmiljø. Jenten forklarte at hun fikk smykker, snop, en klokke og flere andre gaver fra mannen.

Overgrepene skal ha pågått fra 2003-2006. Den dømte politimannen kysset og befølte jenten når han var alene med henne, som regel når han kjørte henne hjem fra musikkøvelse. Da stoppet han bilen ved Storavatnet bussterminal og ba henne komme i baksetet.

"De seksuelle handlingene som tiltalte gjorde mot NN anses således som et alvorlig misbruk av et nært tillitsforhold", skriver dommer Jonn Ola Sørensen.

"Jeg får aldri nok av deg"

Politiet har beslaglagt rundt 40 kort og brev som mannen skal ha sendt til jenten fra hun var 12 år. Han skrev blant annet:

«En ting vet jeg. Jeg får aldri nok av deg».

I retten ville politiadvokaten gjerne vite hva han hadde ment med det.

— Jeg snakker om den musikalske samhørigheten vi hadde. Faren hennes forsøker å gjøre meg til en gammel bestefar som er veldig forelsket. Men det var han som fant kortene, sa eks-politimannen i 70-årene.

Politimannen har hele tiden nektet for overgrepene.

”Brevene tyder på at han har vært forelsket i henne eller har hatt sterke kjærlighetsmessige følelser for henne som går langt utover det som kan karakteriseres som et vanlig vennskap mellom en mann i midten av 60-årene og en jente på 13-15 år. Brevene bærer også preg av at tiltalte forsøkte å knytte NN følelsesmessig til seg og å få henne til å se på dette mer som et kjærlighetsforhold”, skriver dommeren.

Satt på fanget

Senere kom et kort i forbindelse med en ferie.

«Jeg kommer til å lengte etter deg. Vi kommer til å være borte fra hverandre i to uker. Kan jeg få ringe deg? Du har ubegrenset plass i mitt hjerte så lenge du vil, håper det blir lenge.»

Retten trodde ikke på den tidligere politimannens forklaringer. Han har hele tiden nektet skyld. ”Tiltaltes forklaring virker etter rettens syn oppkonstruert på flere punkter.”, skriver Nordhordland tingrett.

I retten forklarte mannen at han slettes ikke var noen gammel, forelsket bestefar.

SILJE KATRINE ROBINSON