Dermed ble straffen halvert.

— Jeg erkjenner straffskyld på alle punkter, sa Thore Mjeldheim (43) da rettssaken mot ham startet i Nordhordland tingrett i juni.

Likevel anket han dommen. Det sparte han mange triste dager i fengsel på.

Da tingretten var ferdig med saken i midten av juni, fikk Mjeldheim tre års fengsel. Nå har Gulating redusert straffen til det halve: Ett år og seks måneder ubetinget fengsel.

Ifølge tiltalen leverte Mjeldheim som daglig leder i Sartor Invest AS inn feilaktige avgiftsoppgaver som førte til at myndighetene utbetalte nesten 2,3 millioner kroner til ham.

Gulating mener at en dom for unndragelse forutsetter at Mjeldheim bevisst sendte inn feilaktige avgiftsoppgaver med den hensikt å unndra avgift. Det går ikke klart frem i dommen fra Nordhordland tingrett om man anser dette for bevist, mener Gulating. Ifølge de tre dommerne foreligger det dermed en uklarhet ved «tingrettens lovanvendelse» som gjør at dommen på dette punktet må oppheves.

Som følge av dette reduserer Gulating fengselsstraffen til Mjeldheim betydelig. For å ha ført 34 falske fakturaer fra 2002 til 2004 for å manipulere selskapets resultat samt for grovt skattesvik får han halvannet års fengsel.

Gulating så det som formildende at Mjeldheim, da han ble konfrontert med mistanken, tilsto og ga en detaljert forklaring om det han hadde gjort.