I løpet av få uker våren og sommeren 2004 ble to banker utsatt for omtrent samme bedragerimetode, ifølge tiltalen. To eiendommer ble først kjøpt av en investor for relativt lav pris. Hytten i Bergen, som er i dårlig forfatning, gikk for 230.000 kroner, mens en eiendom i Modum på Østlandet ble kjøpt for en million.

Økte verdien med 1,6 mill.

Overfor henholdsvis Sparebanken Øst og BNP Pariba ble eiendommene fremstilt som betydelig mer attraktive og verdifulle en de egentlig er, ifølge tiltalen. Slik skal forretningsmennene ha gått frem:

  • Hytten i Bergen: Etter kjøpet for 230.000, fikk tiltalte kort tid etter laget en meglertakst som viste en verdi på 930.000 kroner. Hyttetomten er på 370 kvadratmeter, men banken fikk opplyst at arealet var på 850 kvadrat. Sammen med taksten fikk BNP Pariba kopi av en kontrakt som viste at eiendommen skulle selges videre for 930.000 kroner. Ifølge tiltalen fikk banken også en falsk lønnsattest fra kjøperen. Dermed lånte banken ut 778.000 kroner til en av de fire tiltalte.
  • Eiendommen i Modum: Etter at eiendommen var kjøpt for en million, fikk de kort tid etter utarbeidet en takst på 2,2 millioner kroner. På bakgrunn av denne, en ny kjøpekontrakt på 2,1 millioner samt den samme lønnsslippen, lånte Sparebanken Øst ifølge tiltalen ut nesten 1,5 millioner kroner.

— Kjøpt billig og solgt dyrt

Advokat Arne K. Stokke i Sparebanken Øst har tidligere sagt følgende om hvorfor de lånte ut penger til den ene tiltalte:

— Vi tok utgangspunkt i takst som sa at det var leieinntekter på 180.000 kroner i året. Men vi har aldri sett noe til leieinntektene. Eiendommen ligger midt ute på bygden og kan slik vi ser det umulig være verdt over to millioner kroner.

En tidligere meglersjef, en eks-megler samt to andre menn må møte i Bergen tingrett i desember. Også en femte mann risikerer å bli tiltalt. Han ga takst på en av eiendommen.

En av de tiltalte, en 29-åring fra Bergen, har tidligere sagt til BT at han bare har kjøpt en eiendom billig og solgt den dyrt.

— Det er ikke ulovlig å gjøre gode bolighandler. Jeg lever av å kjøpe billig og selge dyrt, og har gjort dette et titall ganger det siste året. Jeg ser potensialet hvor andre ikke ser det, sa den tidligere eiendomsmegleren.

- Har innfridd lånet

Det er nå over fire år siden eiendomshandlene.

— Under avhørene av de tiltalte dukket det opp mange forhold som måtte undersøkes. Det er hovedårsaken til at det har tatt lang tid, sier politiadvokat Gro Berge.

Advokat Peter Såmund Nørgaard sier at hans klient ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

— Det vil vi komme tilbake til. For meg er det viktig å få frem at min klient har innfridd lånet han fikk hos BNP og at han aldri hadde til hensikt å misligholde det, sier Såmund Nørgaard, som representerer mannen som kjøpte eiendommene og opptok lånene.

Forsvarerne Fredrik Schøne Brodwall og Fredrik Verling sier at deres klienter ikke erkjenner straffskyld.

VERDT 930.000? Hytten trenger betydelig oppussing, og ligger på en tomt på 370 kvm. Ifølge en tidligere leder ved et meglerkontor i Bergen var den verdt 930.000 kroner. Det tror ikke politiet på.
Bergens Tidende