39-åringen ble pågrepet uten dramatikk, opplyste politiet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han er foreløpig siktet for forsettlig drap. Politiet er sikre på at det var han som skjøt og drepte eks-konen få minutter før de to skulle møtes i retten i en barnefordelingssak.

Pågrepet uten dramatikk

Den siktede ble observert av politiet i Voss-området noe etter klokken 14 og pågrepet i Aurland klokka 15.39.

— Patruljen som observerte bilen på Voss, var ubevæpnet. I Aurland fikk politiet stanset bilen og kommandert den siktede ut. Han overga seg uten å gjøre motstand, fortalte visepolitimester Bernt A. Solberg.

— Han blir nå fraktet til Bergen. Tilstanden avgjør om han blir avhørt i løpet av kvelden, opplyste politioverbetjent Tove Lian Mathiesen.

Permittert

Politiet sa på pressekonferansen at den siktede 39-åringen var suspendert fra stillingen sin i Sjøforsvaret. Dette avviser Sjøforsvaret overfor bt.no. Den siktede, som var kapteinløytnant, fikk permisjon fra stillingen sin i januar.

Parets to barn var hos offerets foreldre da drapet skjedde. De ble straks satt under beskyttelse av politiet etter drapet.

Politiet fortalte også på pressekonferansen at overvåkingskameraene på parkeringshuset ikke fungerte, og at de derfor ikke har opptak av det som skjedde.

Lensmann Kjell Nordgulen i Aurland bekrefter at mannen ble pågrepet i hans distrikt, men ønsker ikke å uttale seg om arrestasjonen.

— Det eneste jeg kan si er at han ble pågrepet av de lokale lensmannsfolkene. Vi har vært i nær kontakt med politiet i Bergen, sier Nordgulen.

I psykisk ubalanse

Den siktede var tidligere gift med kvinnen som ble funnet drept torsdag. Han ble etterlyst over hele landet etter drapet.Mannen skal ha vært i psykisk ubalanse etter drapet.

Politiet gjennomsøkte samtlige parkeringsplasser ved Bergen lufthavn Flesland, men uten å finne bilen til den etterlyste.

Skulle i retten

Kvinnen var på vei til en rettssak mot eksmannen da hun ble drept i parkeringshuset rett ved siden av Tinghuset.

Litt etter klokken 09, en halvtime før rettsforhandlingene skulle begynne, kunne ansatte på Tinghuset høre skudd fra parkeringshuset. Da verken kvinnen eller eksmannen møtte opp i retten, skjønte de at noe forferdelig hadde skjedd.

Det tidligere paret har hatt en langvarig strid om ansvaret for barna, samvær og barnebidrag. Etter den tragiske hendelsen torsdag tar politiet hånd om de to barna deres.

Uenige om penger

Kvinnen og hennes eksmann er norske og bosatt i Bergen. Barna har bodd hos moren siden samværsretten ble avgjort i 1998. Rettssaken torsdag skulle handlet om dekning av utgifter til samvær med barna. Rettssaken var anlagt av eks-mannen, og var beregnet å ta et par timer torsdag. Ingen vitner var innkalt, ifølge NTB.

Kvinnens advokat Helge Hansen og tingrettsdommer Ronny Bølgen ble flyttet til et skjermet rom og får politibeskyttelse. Mannen skulle føre sin egen sak.

Politiet bekreftet tidlig overfor sorenskriver Erik Elstad at det var kvinnen som skulle møtt i retten, som ble funnet drept i parkeringshuset.

— Dette er helt forferdelig, sier han til bt.no.

Alle tilgjengelige mannskaper ble satt inn i jakten på drapsmannen i Bergen sentrum.

Våre reportere så ved 09.40-tiden at en person satt med hendene på ryggen i parkeringshusets første etasje. Denne personen viste seg ikke å ha noe med drapet å gjøre.

Væpnet politi voktet inngangen, og to ambulanser sto parkert utenfor. Alle syv etasjer i parkeringshuset ble sperret av og gjennomsøkt av politiet.

Parkeringshuset ligger i Markeveien 7, der gaten krysser Fortunen. Politiet skal ha skaffet seg opptak fra overvåkingskameraer i bygningen.

Ansatt fant kvinnen

En mann i 20-årene var alene på jobb i parkeringshuset da drapet skjedde, opplyser kontorsjef Pål Gleditsch i Europark, selskapet som driver parkeringshuset.

— Han hørte mistenkelige lyder rett etter klokken 09, og gikk for å undersøke. Det var han som fant den døde kvinnen og fikk kontaktet politiet, sier Gleditsch.

Mannen var ikke på samme plan som kvinnen da skuddene falt. Han fikk ikke sett gjerningsmannen.

Den ansatte satt torsdag formiddag i avhør hos politiet. Han vil få tilbud om krisehjelp etter den traumatiske opplevelsen.

Europark er landets største parkeringsselskap, og driver om lag 400 parkeringsplasser- og hus i 35 norske byer. Det er første gang noen utsettes for alvorlig kriminalitet i et av parkeringshusene, ifølge Gleditsch.

— Vi har aldri opplevd noe som kan sammenliknes med dette, sier han.

Vi kommer snart med mer om saken. Tast Ctrl R (Oppdater) for siste versjon av denne siden.

bt.no ønsker tips om saken. Vennligst send e-post til tips@bt.no eller ring vår tipstelefon 800 37 000.

<b>BILEN:</b> Den siktede kjørte sannsynligvis en bil av denne typen.
Arkiv