• Man kan putte alt mulig inn i baken. Det er sjelden grundig kontroll.

Det sier en erfaren fange fra Bergen fengsel. Han har nylig sonet ferdig en lengre narkotikadom.

Mange med telefon

Et forhold som han så mange eksempler på var personer som satt på cellen sin med egne mobiltelefoner som de hadde fått smuglet inn.

— Det er ikke noe problem å pakke en mobiltelefon inn i plast og stikke den opp i baken. Det samme gjelder kinderegg med narkotika. Det er sjeldent grundige kontroller, og nesten ingen blir sendt til Haukeland for gjennomlysning. Dette kan blir for dumsnilt, mener han.

— Det handler ikke bare om at man skal bruke disse mobiltelefonene til å drive narkotikahandel, men rett og slett for å kunne kontakte familie og venner uten å måtte bli avlyttet og kontrollert, sier den tidligere innsatte.

Er for lettlurte

Han mener fengslets største problem er at fengselsbetjentene enten er for lettlurte eller ikke orker å engasjere seg i hva som egentlig skjer i fengslene.

BT er kjent med at politiet reagerer sterkt på det de omtaler som en liberal narkotikapolitikk innenfor murene. Politiet reagerer på at narkotikabruk kun straffes med trekk i dagpenger, og kun en sjelden gang blir anmeldt til politiet.

Etter å ha sonet sin dom, tenker den tidligere innsatte på tiden i Bergen fengsel som en eneste stor kriminalskole.

— De som soner for første gang kommer ut som verre kriminelle enn de var da de ble satt inn. De unge ser opp til de eldre og lærer seg ulike triks, sier han.

Kriminaldirektør Per Sigurd Våge, vil ikke si fengselsledelsen er dumsnille mot fangene.

— Når det gjelder smugling av gjenstander via baken, vet vi at det forekommer. Vi har ikke røntgenutstyr i fengselet og kan ikke sende noen til Haukeland for gjennomlysning uten at vi har en konkret mistanke, sier Våge.