RUNE CHRISTOPHERSEN

Politiet gikk ikke tomhendt fra eks-dørvaktens hus etter ransakingen i juni 2002. Tipset om at Simonnæs oppbevarte store mengder våpen og ammunisjon, viste seg å holde vann.

På soverommet fant tjenestemennene tre hagler, to av dem avsagde. I en bankboks lå fire pistoler. Politiet beslagla også 1600 patroner, en røykgranat, et militært knallskudd, og en mindre mengde piller.

Fikk ikke svar

I går møtte Simonnæs i Bergen tingrett for å svare på tiltalen. Han har forklart at han overtok våpnene fra sin far, og at pistolene ikke var funksjonsdyktige.

Etter ransakingen ble våpnene sendt til analyse hos Kripos. Men to og et halvt år senere kunne påtalemyndigheten fortsatt ikke legge frem noen rapport om våpnenes tilstand.

Simonnæs erkjente delvis straffskyld for punktet som gjaldt ulovlig oppbevaring av hagler og pistoler.

— Jeg overtok våpnene fra min far da han ble alvorlig syk. Det var følelsesmessig vanskelig for meg å kvitte seg med dem etter at han døde, forklarte Simonnæs.

Det gikk to år fra farens død til politiet slo til og ransaket huset. På soverommet sto det hagler både i vinduskarmen, ved sengen og bak døren. Politiet mener eks-dørvakten har oppbevart de kraftige våpnene slik at han hadde dem for hånden.

— Avsagde hagler har ikke noe lovlig bruksområde. De brukes kun til kriminell virksomhet, påpekte aktor, Per Johan Askevold. Han krevde et halvt års ubetinget fengsel for den tidligere dørvakt-toppen.

- Hentet ikke våpen

Simonnæs forklarte i retten at han hentet noen av våpnene hjemme hos farens samboer. Men det avviste samboeren kontant.

— Det var ikke våpen i mitt hus. Det er ikke korrekt at han var og hentet våpen hos meg.

Simonnæs hevder han har hatt gyldig våpenkort for en hagle og en rifle, til tross for at han ikke finnes i politiets våpenregister.

— Jeg er sjokkert over at politiet ikke har oversikt. Dette kan jeg dokumentere, sa han, og tok drosje hjem for å lete etter våpenkortet - mens retten tok lunsjpause.

Han vendte tomhendt tilbake. Men aktor måtte gi ham rett i at våpenregisteret kunne være mangelfullt. Han valgte derfor å stryke mesteparten av den angivelig ulovlige ammunisjonen fra tiltalen.

Simon Simonnæs har vært sentral i oppbyggingen av Bergen Vaktvesen, men sier nå at han bare er vanlig aksjonær. Politiet mener imidlertid at Simonnæs kan ha styrt selskapet fra kulissene etter at han formelt trakk seg fra ledelsen. Dersom Simonnæs blir dømt, kan det få betydning for politiets vurdering av selskapets søknad om godkjenning.