Christoffersen, som er lokallagsleder for Frp, er skuffet over at han og Liv Røssland måtte gå. Han er helt klar på at bompengeproblemet kunne fått en løsning i samarbeidsbyrådet.

– Hadde det skjedd, ville vi fortsatt hatt et borgerlig flertallsbyråd i Bergen, sier Christoffersen.

**Les også:

Overkjørt av egen partileder**

– Mer enn tilfeldig – Hvem er skyld i at samarbeidet sprakk?

– Det kunne vært veier rundt denne saken. Når de ikke var villige til å akseptere verken dissens eller en utsettelse, så tviler jeg på at det var et reelt ønske om å ha oss med videre i byrådet, sier Christoffersen.

Han peker på at KrF har fått muligheten til å ta ut dissens i skjenkesaker.

– Det er forunderlig at det ene byrådspartiet skal få ta ut dissens i deres hjertesaker, mens et annet ikke skal få samme mulighet, sier Frp-politikeren.

– Hvorfor skulle Høyre og KrF ønske dere vekk?

– Det kommer jo an på hvilke hensyn de tar. For meg er det mer enn tilfeldig at denne saken måtte fremmes bare et par dager før KrFs landsmøte starter, sier Christoffersen.

– Falt byrådet på grunn av rikspolitikk?

– Vi hadde uansett kommet til samme resultat. Vi hadde nådd vår smertegrense i en av våre viktigste saker.

– En vanskelig dag Byrådsleder Monica Mæland kjenner seg ikke igjen i sin tidligere byråds beskrivelse.

– Jeg har forståelse for at dette er en vanskelig dag, både for Øistein Christoffersen og for Liv Røssland. Det er det også for meg og de andre i Høyre og KrF, sier Mæland.

Hun mener at byrådets splittelse ikke kan forklares med noen av partienes uvilje.

– Vi har alle jobbet hardt for å få en løsning. Frp varslet aldri at de ville ta dissens i bompengespørsmålet. Det kunne de gjort da vi forhandlet etter valget, men da er det heller ikke sikkert at vi hadde etablert noe trepartibyråd, sier Mæland.

Hun mener at tidsaspektet i forhold til KrFs landsmøte ikke er relevant i saken.

– Frp-vennlig løsning En dag etter at Frp gikk ut av byrådet er sinnene i kok blant dem som sitter igjen.

BT snakket i går med en lang rekke kilder i kretsen rundt byrådet og byrådspartiene. Ingen av dem ville la seg sitere, men ikke en eneste av dem ga uttrykk for særlig forståelse for Frps valg.

Frustrasjonen i KrF og Høyre er stor.

– Hvor sinte vi er? Hvor stor skala opererer du med, sier en kilde.

Konflikten er så sterk at flere kilder sår tvil om et fremtidig samarbeid i bystyret. En av årsakene til sinnet er løsningen byrådet faktisk kom opp med i bompengesaken.

Flere kilder mener at den fremlagte løsningen er så Frp-vennlig som det var mulig å få til: At prisen per passering blir som før, men bompengeperioden blir forlenget til 2025.

**Les også:

Ti nye år med bompenger**

– Intet valg En del uttalelser fra Fremskrittspartiet har også falt de tidligere samarbeidspartnerne tungt for brystet.

– Høyre var overhodet ikke interessert i å komme oss i møte i en sak som er ekstremt viktig for oss, sier Frps generalsekretær, Geir Almåsvold Mo, til Dagsavisen.

Leder i Bergen Høyre, Torbjørn Hansen, ønsker ikke å kritisere Frp i Bergen, men reagerer kraftig på uttalelsen fra Mo.

– Uttalelsen er virkelighetsfjern. Det er åpenbart at Geir Mo ikke har innsikt i det som har skjedd i Bergen, sier Hansen.

BT er kjent med at sentrale Frp-ere i Bergen ble truet med eksklusjon hvis de trosset partiledelsen. Påstandene ble avvist av Siv Jensen, men flere kilder tett på byrådet bekrefter at dette skal ha skjedd.

– Det er ganske utrolig å se Frp-toppene si det ene til oss og noe helt annet når pressen er til stede, sier en kilde.

Si din mening om utviklingen i byrådet her.

MÅTTE GÅ: Frp-toppene Øistein Christoffersen og Liv Røssland forlot byrådet i Bergen. Nå mener Christoffersen at KrF og Høyres steile holdning i bompengesaken betyr at Frp var uønsket i byrådet.
Ørjan Deisz