BT skrev om saken da den ble anmeldt i november i fjor. Da ble tre menn anmeldt for bedrageri etter at to eiendommer steg med 1,7 millioner kroner i pris i løpet av få dager.

Fem tiltalt

Nå har politiet tatt ut tiltale mot fem menn, deriblant to menn som har arbeidet hos Notar. En av mennene ledet et av meklerfirmaets kontorer da svindelen skjedde.

— Vi mener de tiltalte har gjort seg skyldige i grovt bedrageri av 700.000 kroner, sier politiadvokat Tore Johan Sørland til Bergensavisen i dag.

Rettssaken mot mennene skal opp for Bergen tingrett i februar, ifølge avisen. Detaljene i tiltalen er fortsatt ikke offentlige.

Noen forhold er likevel kjent. Påtalemakten mener de tiltalte lurte banken BNP Paribas til å låne ut 930.000 kroner til kjøp av en hytte verdt rundt 250.000 kroner. Banken har fortsatt ikke klart å tvangsselge hytten, som ligger i Olsvikveien 198.

Samme metode

Ifølge anmeldelsen ble samme metode brukt i to eiendomshandler:

Eiendommene ble først kjøpt av en spekulant som skulle selge videre. Etter en ny takst eller verdivurdering med kraftig verdistigning er eiendommene solgt videre til en 32-åring bosatt i Ølen, finansiert med lån.

På denne måten frykter Sparebanken Øst og BNP Paribas at 1,7 millioner kroner er forsvunnet gjennom oppblåste verdier.

Bankene mener de to eiendommene er verdt langt mindre enn pengene de har lånt ut og mener verdivurderingene som er gjort er gale.

Gidske Stark