— Dette er en stor park med masse flotte dyr som har et spennende utviklingspotensiale, skriver Kees Ekeli i en e-post til BT mandag morgen.

Bjørneparken er eid av en stiftelse, og selve driftsselskapet eies av Flå kommune og flere andre lokale investorer.

Vil flytte til Flå i påsken

Parken er en viktig attraksjon for Flå, Hallingdal og Buskerud fylke. Den er åpen hele året og har blant annet bjørner, elg, rådyr, ulv, rev, gaupe.

Ekeli sa opp sin stilling som direktør ved Akavariet i Bergen i desember etter en langvarig intern konflikt, men skulle etter planen fortsetter som sjef frem til utgangen av juni. Nå håper han imidlertid å kunne begynne i sin nye jobb allerede 1. mai.

— Jeg håper og tror at jeg flytter i påsken. Det er jo en sesong å forberede der oppe også, sier han til BT.

Med på flyttelasset blir også konen, som er økonomisjef ved Akvariet, og en ti år gammel datter.

— Vi skal bo på en liten gård her i Flå som de har ordnet til meg. Jeg går til jobb på ti minutter.

Etter det BT erfarer er det Olav Thon som eier denne gården. Forretningsmannen har ifølge Dagens Næringsliv bidratt med mer enn 350 millioner kroner til forskjellige prosjekter i Flå kommune, derbilant Bjørneparken.

Vil savne Bergen

Den avtroppende Akvariet-sjefen forteller at det har vært viktig for ham å arbeide med dyr, og at dette var et avgjørende kriterium da han jaktet ny jobb.

— Det gjelder jeg meg veldig til. Fra å jobbe hovedsakelig med fisk og sjødyr til å jobbe med landlevende dyr blir kjempespennende i seg selv. Å flytte og dermed bevege seg over i en ny fase i livet er også en artig utfordring. Det er vi definitivt klar for, hele familien, sier Ekeli.

Han har jobbet ved Akvariet store deler av sitt yrkesaktive liv, først som biolog fra 1998, deretter som direktør fra 2002.

Nå flytter han altså fra landets nest største by til en kommune med kun 1100 innbyggere.

— Det jeg kommer til å savne er det estetisk vakre ved Bergen, havet og sjøen, sier Ekeli.

— Det har vært en fantastisk tid i en fantastisk by, og det jeg husker best er alt det gøye vi har gjort: Fra å lage utstillinger med krokodiller til store sjeldne fisker, stadig økende besøkstall og glede for besøkende. Bråket på slutten legger jeg bak meg.

Innledet samtaler i romjulen

- Når ble dere enige om den nye jobben?

— Fredag. Jeg har snakket med dem over en periode på, egentlig helt siden romjulen.

- Hvem kontaktet hvem?

— Jeg hørte de hadde hatt noen ufordringer, og at de ikke hadde ledelse. Jeg fikk en anmodning om å ta kontakt, og det gjorde jeg. Vi startet dialogen relativt raskt, bare noen få dager etter at jeg sa opp i Akvariet.

Ekeli ønsker ikke å oppgi hvor mye han får betalt i sin nye jobb. I Akvariet har han hatt en årslønn på rundt 1,3 millioner kroner.

— Vi har laget en avtale jeg er godt fornøyd med. Jeg føler meg godt ivaretatt, sier han.

- Var det vanskelig å overtale familien om å flytte?

— Vi har hytte på Ustaoset og er vant med den type klima og natur, så det har ikke vært vanskelig i det hele tatt.

- Veldig fornøyd

— Vi er veldig fornøyd med at vi har fått tak i Kees. Han har mange kvaliteter vi ønsker å gjøre oss nytte av, og gode tanker om utviklingen av Bjørneparken, som er veldig viktig for Flå, sier ordfører Tor-Egil Buøen til BT.

- Hvordan kom dere i kontakt?

— Det var for så vidt litt tilfeldig. Kees sendte et brev og sa han var ledig i markedet. Vi syns han virket veldig interessant, og hev oss rundt. De siste par månedene har vi hatt veldig tett kontakt. Derfor har vi ikke lyst ut noen stilling heller. Vi satset på ham.

- Hadde dere noen betenkeligheter rundt ansettelsen, med tanke på bråket ved Akvariet?

— Vi har selvfølgelig innhentet referanser, og har fått gode tilbakemeldinger. Vi klarer å google vi også, så det er klart vi har pratet litt om dette. Samtidig har det fungert bra veldig lenge i Akvariet, og selv om noe slikt oppstår blir man jo ikke plutselig ubrukelig av den grunn, sier Buøen.

Han legger til:

— Personalkonflikter er jo noe mange har vært borti. Det er bare sånn det er noen ganger.