• GÅTT BORT: Eilert Eilertsen (fremme til venstre) er gått bort. Her er gamle motstandskjemper samlet fra 17. mai 2010

  FOTO: JAN M. LILLEBØ (ARKIV)

 • VAR ORDFØRER: Tidligere bergensordfører Eilert Eilertsen er gått bort. Han var ordfører fra 1973 til 1984.

  FOTO: VEGARD VALDE (ARKIV)

 • I 1975: Tidligere bergensordfører Eilert Eilertsen. Bildet er fra 1975, i Fjellveien. Mandag gikk Eilertsen bort, 95 år gammel.

  FOTO: JAN M. LILLEBØ (ARKIV)

 • I 1978: Eilert Eilertsen med tidligere miljøvernminister Gro Harlem Brundtland i 1978. De var på befaring i forbindelse med arbeidet på motorveien Sjølinjen i Fana.

  FOTO: KNUT STRAND (ARKIV)

Eilert Eilertsen er død

Motstandsmann og tidligere ordfører Eilert Eilertsen døde 24. februar. - Han betød alt for meg, sier Høyre-kollega Inger-Margrethe Presterud.

Eilertsen ville fylt 96 år i dag, tirsdag. Han var kanskje mest kjent som ordfører og Høyre-politiker, han var ordføreren som tok kontoret ut til folket.

Benk på Torgallmenningen

Han hadde fast tid på en av benkene på Torgallmenningen da han var ordfører fra 1973 til 1984. Dermed kunne velgerne lett kontakte ham.

Han var også overlege på lungeavdelingen i Bergen helseråd. Under krigen var Eilertsen et sentralt medlem i Kompani Linge som kjempet mot de tyske okkupantene, blant annet som en del av Bjørn West i Matrefjellene.

De to siste

Ap-mann August Rathke deltok også under krigen og minnes Eilertsen som en hedersmann.

- Eilert var - i krig og fred - en kjernekar. Vi var jo de to siste igjen fra Kompani Linge i Bergen. Det er veldig vemodig når jeg tenker på alle dem som har gått bort, sier han.

Eilertsen og Rathke møttes først etter krigen. Sammen med andre krigsveteraner hadde de mange flotte turer og kjekke fester i Strandebarm.

- Der var Eilert en av vertene, og han var alltid på topp.

- Glimrende ordfører

August Rathke er selv æresmedlem av Arbeiderpartiet. Men ulik partitilhørighet spilte ingen rolle for vennskapet.

- Da han var ordfører var jeg kommunaldirektør i Bergen, fra 1972 til 1975, så vi hadde mye med hverandre å gjøre politisk-administrativ. Han vil huskes som en glimrende ordfører, da tenker jeg særlig på ordførerbenken, sier Rathke.

- Lærte meg alt

Inger-Margrethe Presterud, tidligere Høyre-kommunalråd, har mye å takke Eilertsen for.

- Trist å høre at Eilert Eilertsen er død. Han betød alt for meg! Han var den første ordføreren jeg møtte da jeg begynte i politikken, og han lærte meg alt det som var vesentlig å få med seg som ny politiker. Han var et fantastisk forbilde for oss i Høyre og for meg som var ny. En alle tiders person, sier hun.

Ordfører Eilert Eilertsen (midten) innvier lysløypen Montana-Natlandsfjellet. Til venstre Leif Skog og Anders Kvam til høyre.

FOTO: ODD E. NERBØ

- Veldig godt arbeid

Henrik Lisæth, tidligere ordfører for Høyre, roser Eilertsen for hans evne til å samle Bergen og omegnskommunene.

- Han hadde et veldig tungt ansvar som ordfører i Bergen etter at vi utvidet byen med de fire nabokommunene. Å samordne fem kommuner til en storby og få bysamfunnet til å fungere, var en krevende jobb. Hans arbeidskraft og viljekraft hadde stor betydning for å få dette til. Jeg var selv ordfører i ettertid og så at der var det gjort et veldig godt arbeid.

- Av særdeles høy klasse

Nåværende ordfører Trude Drevland (H) mener det er umulig å være med i bergenspolitikken uten å kjenne Eilert Eilertsen, for han var aktiv til han var godt over 90 år.

- Han var en Høyre-representant av særdeles høy klasse. En person man fort lærte å bli glad i og se opp til. Hver gang jeg møtte ham, hadde han alltid et godt råd med på veien. Vi hadde flere samtaler som gjorde meg godt på mange måter, sier Drevland.

«En hedersmann»

Hun tror Eilertsen var en av de ordførerne som aldri blir glemt i Bergen.

- Han vil også bli husket som motstandsmann og for måten han bedrev sin legegjerning på. Han bærer betegnelsen «hedersmann» på en bedre måte enn de aller fleste. Vi er mange som vil savne ham, avslutter Drevland som skal i begravelsen tirsdag.

- Alltid like rart

- Han var en meget sterk skikkelse i bergenspolitikken. En behagelig mann, men han kunne også være bestemt, sier Ole Kristian Hopp, fylkessekretær i Hordaland Høyre.

Han kjente Eilertsen godt og ble varslet om dødsfallet av familien.

Han har også et sterkt navn i Sportsklubben Brann, der han spilte i flere år. Eilertsen spilte også for Oslo-klubben Lyn.

- Det er alltid like rart når de gamle kjempene går bort, sier Ole Kristian Hopp.

LYN 1945: Oslo-klubben ble cupmester. Eilert Eilertsen nummer fire bak fra venstre.

FOTO: KNUT ED HOLM

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Eilert Eilertsen

Født 25. februar 1918 i Bergen, død 24. februar 2014.

Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden 1984
Krigsmedaljen 1947
Offiser av Den britiske imperieorden (OBE) 1982
Kommandør av Republikken Italias fortjenstorden 1984
Medalje av Pave Pius XII 1950
Æresmedlem, Det Medisinske Selskap i Bergen
Æresmedlem, Bergen/Omland Krigsseilerforening
Æresmedlem, Tysklandsbrigadenes Veteranforening
Æresmedlem, Bergen Høyre
Æresmedlem, Bergensklubben i Seattle
Æresmedlem, Norsk Forening for Epidemiologi
Æresdiplom, Norsk Forening for Helsetjenesten
Hederstegn, Norske Kommuners Sentralforbund
Paul Harris Fellow, Rotary Bergen Vest

Kilde: Wikipedia

Bilder

ORDFØRER: Eilert Eilertsen under 100 års-markeringen av Nygårdsparken. FOTO: ARNE NILSEN (ARKIV)