Motstandsmann og tidligere ordfører Eilert Eilertsen sovnet inn mandag for en uke siden, dagen før han skulle fylt 96 år.

Tirsdag tok venner og familie farvel med ham fra Storetveit kirke.

Se bildeserie øverst i saken.

Tok farvel

Hvite blomster prydet kisten. Sokneprest Bjarte Holme fortalte om Eilertsens barndom på Minde og om hans interesse for friluftsliv.

— Han hadde et rikt liv helt til det siste, sa Holme i sin minnetale.

Barna husker godt turene i Byfjellene, og på turene bestemte Eilertsen at familien ikke skulle ha med ryggsekk, alt måtte bæres i lommen. Dessuten tenkte han de ikke trengte niste siden de hadde spist frokost, fortalte Holme.

Presten trakk spesielt frem Eilertsens engasjement for bekjempelsen av tuberkulose og hans innsats i Brann.

Solist Veslemøy Fluge Berg åpnet bisettelsen med sangen «The white cliffs of dover», den store slageren fra krigen.

Eilertsen ble bisatt fra samme kirke som han giftet seg i 23. mai 1945.

Eilertsen-kullet

Kisten ble båret ut av soldater fra Eilertsen-kullet på Sjøkrigsskolen. De er 2. årsstudenter som har valgt å kalle opp kullet etter Eilertsen.

— Vi møtte han på en Bjørn West-øvelse, noe som han selv hadde vært en del av. Vi fikk snakke med ham, og bestemte oss for å kalle oss opp etter ham. Han tok det som en stor ære. Mange andre kull har kalt seg opp etter de som har falt i strid, men vi ville hedre en som var i ilve, sier kadett ved Sjøkrigsskolen, Christian Scheele.

Bjørn West i Matre var tidligere en av basene til Milorg, men er i dag et museum.

Blant mennene som kom bort til kadettene, var blant annet generalløytnant Wilhelm Mohr.

— Han spurte om jeg var en ubåtmann, sier Petter Marki Erichsen.

Ankom i bereter

Kamerater fra Tysklandsbrigaden deltok også i bisettelsen. Med militærgrønne bereter og like blå dressuniformer gikk de på rekke og rad ut av begravelsen.

Etter krigen dro de til Tyskland som fredsbevarandre styrer. Som tuberkolose-lege dro Eilertsen til Tyskland før de andre soldatene, for å sette i stand sanitetsarbeidet.

Seks ordførere tilstede

Tilstede i bisettelsen var hele fem tidligere bergensordførere, samt nåværende ordfører Trude Drevland. Gunnar Bakke (Frp), Henrik Liseth (H), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) , Bengt Martin Olsen (Ap) og Ingmar Ljones (Krf).

Drevland fortalte at begravelsen var vakker og akkurat slik en begravelse skal være.

Benk på Torgallmenningen

Eilertsen var kanskje mest kjent som ordfører og Høyre-politiker, og han tok kontoret ut til folket.

Han hadde fast tid på en av benkene på Torgallmenningen da han var ordfører fra 1973 til 1984. Dermed kunne velgerne lett kontakte ham.

Han var også overlege på lungeavdelingen i Bergen helseråd. Under krigen var Eilertsen et sentralt medlem i Kompani Linge som kjempet mot de tyske okkupantene, blant annet som en del av Bjørn West i Matrefjellene.

Fotballspiller

Eilertsen var kaptein for Brann og norgesmester for Lyn. og i et minneord skriver tidligere sjefredaktør i BT, Kjartan Rødland, blant annet: «En eneste flekk på hans bergenske rulleblad levde han godt med: Han ble norgesmester i fotball - for Lyn, Oslo. Riktignok ikke mot Brann.»

Han skriver også:

«Eilertsen var vennlig,men bestemt. Når debatten gled ut i tid og tankeflukt, var hans formaning: 'No har vi det kjekt, folkens!'.»

I LEK: Dette udaterte bildet fra BTs arkiv viser barn som forsøker å dukke ordfører Eilert Eilertsen under vannet på Nordnes sjøbad. Bademester Meinich Litland står bak og ser på.
Dag bæverfjord