Mandag vedtar Bergen bystyre å utvide barnehjemserstatningsordningen til også å omfatte barn som har vært elever på spesialskole.

— Jeg har kjempet for å få oppreisning i 17 år. Dette er en ubeskrivelig lettelse. Vær sikker på at jeg skal være til stede, sier Eide.

Vekket bystyret

Han var elev ved Eikelund spesialskole fra han var ni år til han var ferdig med ungdomsskolen. Eide ble plassert der fordi han hadde lese- og skrivevansker og ikke klarte å følge vanlig skolegang.

Mens Oslo og Stavanger har en erstatningsordning som gjelder alle institusjonsbarn, har ordningen i Bergen til nå bare omfattet barn som ble plassert på barnehjem.

Først da Eide og Anne Lise Bottolfsen (50), som var skolekamerater på Eikelund, fortalte historien sin til BT i juni i fjor, våknet politikerne.

— SV, RV og Fremskrittspartiet har hele tiden vært på laget vårt. Men det var først da jeg begynte å få positive e-poster fra medlemmer i de store partiene Høyre og Arbeiderpartiet, at jeg forsto at det ville gå vår vei, sier Eide.

Roser Eide

  • Lyder Eide har gjort en stor innsats for å få til et enstemmig vedtak i denne saken, sier Liv Røssland, gruppeleder i Fremskrittspartiet.

— Hadde han ikke han stått på som han har gjort for spesialskolebarna, er det ikke sikkert denne saken hadde blitt løst så glatt, sier hun.

Også Eides skolevenninne, Anne Lise Bottolfsen, er glad for nyheten.

— Jeg har lidd mye på grunn av at jeg ikke fikk den skolegangen jeg skulle ha, sier hun.

Bottolfsen tror det blir vanskelig å legge barndommen helt bak seg.

— Jeg kommer aldri til å få svar på hvilken retning livet hadde tatt om jeg ikke var blitt feilplassert på Eikelund., sier hun.

— Men når jeg vet at jeg får oppreisning, vil tilværelsen min bli lettere. Det blir en erstatning for tort og svie fordi vi ikke fikk den skolegangen vi hadde rett til, sier Bottolfsen som ble ufør allerede da hun var 20 år.

Saksøker også staten

Lyder Eide vil ikke gi seg med seieren overfor Bergenspolitikerne. Han er fast bestemt på å gå videre med saken og kreve oppreisning fra staten for den manglende skolegangen og oppfølgingen han fikk som skoleelev.

Allerede i 1990 søkte han Stortingets billighetserstatningsordning. Men den gang fikk han avslag.

Nå vil han også saksøke staten på nytt, slik Ranveig Norén Risberg, som var plassert på barnehjemmet Morgensol, har gjort.

Risberg er glad for at Bergen kommune endelig også anerkjenner at spesialskolebarna har rett til å søke erstatning.

— Det skulle bare mangle at ikke også Bergen utvider ordningen slik de andre storbyene har gjort, sier hun.

STÅTT PÅ: Lyder Eide har stått på i mange år for at han og skolekameratene fra Eikelund spesialskole skulle søke erstatning for at barnedommen deres ble ødelagt. Nå har han endelig vunnet frem.
Arne Nilsen