«Meget flott leilighet med fin og usjenerte beliggenhet». Det skriver Fana Sparebank Eiendom i annonsen for en 51 kvadratmeter stor bolig på Straume.

Prisantydning: 290.000 kroner.

Ingen steder i annonsen går det frem at kjøperen også får 1,25 millioner kroner i fellesgjeld med på lasset. Den totale prisen er dermed egentlig over 1,5 millioner kroner.

Det er et klart brudd på markedsføringsloven.

Avdekket vesentlige brudd Forbrukerombudet har nå sendt et brev til Fana Sparebank Eiendom, hvor de påpeker at meglerforetaket bryter reglene.

Bakgrunnen var en kontroll av meglernes annonsering på internett i juni, hvor det ble avdekket vesentlige brudd på reglene.

Forbrukerombudet fulgte opp med en ny kontroll av 25 meglerforetak i oktober. Sett fra ombudets side var resultatet deprimerende.

Særlig på selskapenes egne nettsider ble det oppdaget omfattende brudd på flere punkter:

  • Mangelfull beskrivelse av arealet.
  • Totalpris og omkostninger ved eierskifte kommer ikke frem.
  • Manglende opplysninger om hva felleskostnadene dekker.
  • Få av de undersøkte annonsene hadde informasjon om lånevilkårene på fellesgjelden.Tvangsgebyr Forbrukerombud Bjørn Erik Thon skriver i en kommentar at resultatene er oppsiktsvekkende.

— Fullstendige prisopplysninger er avgjørende og nødvendig for at boligkjøperne på en enkel måte skal kunne orientere seg i boligmarkedet, sier Thon.

— Kjøp av bolig er for de fleste forbrukere den viktigste og største investeringen i løpet av livet, og derfor er det særlig viktig at spillereglene for annonsering blir fulgt, sier han.

Fana Sparebank Eiendom er ett av fem foretak som trues med tvangsgebyr om de ikke endrer annonseringen innen 4. desember.

De fire andre Nordvik & Partners, Ring, Poppe & Co og Foss & Co. Ingen av disse er til stede i Bergen.

Skylder på teknikken - Jeg finner det meget alvorlig at disse selskapene fremdeles ignorerer kravet om totalpris i bransjenormen. Jeg forventer nå at selskapene ser alvoret i saken, og tar tak i problemet umiddelbart, sier Bjørn Erik Thon.

Straume-eksempelet i Fana Sparebank er langt fra enestående. På meglerens nettside florerer det av eksempler på annonser som ikke forteller noe om at der kommer fellesgjeld i tillegg til den oppførte prisantydningen.

— Det er helt riktig, og slik har det vært siden slutten av september, sier Gerhard Lygre, daglig leder i Fana Sparebank Eiendom.

Han sier det er tekniske årsaker til at de ikke har fulgt reglene for hvordan priser skal oppgis annonsene. Problemet oppsto i overgangen til nye nettsider, ifølge Lygre.

— Kritikken mot oss er berettiget, og det vil vi selvsagt ordne opp i. På mandag skal dette være på plass, sier han.

- Mangler forståelse Da de nye prisreglene kom i desember i fjor, opplyste knapt noen meglere i Bergen om totalprisen på boliger i borettslag.

En undersøkelse BT gjorde tidligere i fjor viste samtidig at annonserte boliger med høy fellesgjeld var 31 prosent dyrere enn andre boliger.

Gerhard Lygre i Fana Sparebank Eiendom sier de er helt enige i at totalpris må være en sentral opplysning i boligannonser. Lygre sier mange kjøpere ikke har den nødvendige forståelsen av at fellesgjeld er en del av prisen du betaler i borettslag.

— Dette har tidligere resultert i at mange har kjøpt leilighet uten helt å vite hva de har begitt seg ut på. Manglende opplysninger om totalpris gjør det også vanskeligere å sammenligne priser på boliger, sier Lygre.

FAKSIMILE: Slik ser annonsen ut for en borettslagsleilighet på Straume. Ingen steder opplyser Fana Sparebank Eiendom om at boligen kommer med en fellesgjeld.