Gamle arbeidersanger passer med lett omskriving også på en moderne rallar som Leif Johan Tveiten. Han er oljearbeider på Veslefrikk. På fritiden har han bygget sitt eget kraftverk til 22 millioner kroner. Det kan sikre ham og slekten inntekter i flere generasjoner fremover. Uten å slite som arbeidsmenn.

— Det hele startet under en drøs i en pause ute på Veslefrikk, mener Tveiten å huske. Han hadde lest litt om småkraftverk i avisene og kom på elven som rant forbi huset. Den lille Grytneselven hadde egentlig aldri gjort noe særlig nytte for seg.

Tveiten klarte å overbevise fire naboer og grunneiere av elven og vips var Gryto Kraft AS etablert inne på Klyve i Fyksesund i Hardanger. Oljearbeideren eier to tredjedeler i selskapet, og samlet har de satset 2,8 millioner av egne sparepenger på kraftutbyggingen. Resten av prislappen på 22 millioner, har DnBNOR bidratt med i form av lån.

Fryktelig irriterende pris

Med en såpass stor risiko forlangte banken at de nye kraftgründerne måtte selge kraften på langtidskontrakt til fast pris.

Leif Johan Tveiten ergrer seg derfor grønn over at han de neste fem årene må selge kraften til Statkraft for 22 øre per kilowattime. Ute i spotmarkedet kunne han fått tre ganger så mye i øyeblikket.

— Selv på fem års kontrakter kan man nå få priser på 35 - 36 øre per kilowattime, sier Tveiten. Han har bestemt seg for å prøve å ikke irritere seg over det.

I stedet har han alt fokus på å få turbiner, generator og styringssystemer til å gå som det skal.

— Det har vært litt barnesykdommer nå under oppstarten, men vi håper at det skal gå bra.

Og dersom det går bra vil Tveiten og naboene utvide kraftverket allerede neste år. Først etter den tid kan han og kompisene begynne å telle penger.

— Da blir det garantert ingen fastprisavtalen, men salg rett i spotmarkedet, sier arbeidsmannen, som ennå må vente en liten stund med å bli skikkelig kapitalist.

Ingen støtte

Den femårige avtalen med Statkraft vil gi Gryto Kraft rundt 2,5 millioner kroner i årlige inntekter. De forventer da en årsproduksjon på rundt 11 millioner kilowattimer, som er nok til å forsyne en bygd med drøye 500 innbyggere.

Under planleggingen sjekket Tveiten om det var mulig å få økonomisk støtte for en arbeidsmann som hadde lyst til å bli gründer. Han hadde tross alt et konkret bidrag mot strømkrisen i Norge.

En hel arbeidsleir

— Men nei. Vi skapte ingen arbeidsplasser var svaret. Men det er nå ikke helt rett, mener Tveiten.

Han teller opp den lille gjengen fra Spilde Entreprenør som også har hatt sin egen anleggsleir oppe i fjellet. De har holdt det gående i to år. I tillegg har han brukt Opticonsult i Bergen til prosjekteringen og Energi Teknikk i Dimmelsvik til å levere og installere selve anlegget.

"GAME OVER" ELLER LYKKELIG MANN: - Hvis elven går over ale grenser og reiser med hele anlegget så er det "game over". Hvis ikke blir jeg en lykkelig mann, smiler oljearbeider Leif Johan Tveiten: