LENA VERMEDAL

«Heldigvis hadde eg fødd før, elles hadde eg fått heilt hetto».

Som kjent er det ikke alle søte små som har tid å vente med å komme til verden. Slik var det også denne søndagsnatten.

Jordmoren var selvsagt på ferie. Ambulansen rakk ikke frem. Paret måtte selv ringe fergen på Hodnanes og be den være stand by. Så satte de seg i privatbilen og suste av gårde.

På Stordlandet ventet en ambulanse bemannet med det min venninne lattermildt kaller «ferievikarar».

De visste knapt hva de skulle gjøre da barnet presset på. «Knip igjen» var det eneste den uerfarne ambulansekvinnen fikk sagt, før hun meldte pass. Hun ropte på sin makker bak rattet. Sjåføren av sykebilen hadde i det minste sett en fødsel før.

Da den travle babyen kom til verden på en av Vestlandets mer utrivelige veistrekninger, Uføro — alle trailersjåførers skrekk - var hun forbausende taus og stille. Ambulansepersonalet visste ikke annen råd enn å tulle henne inn i en dyne og riste henne. Imens suste sykebilen i 130 kilometer i timen mot sykehuset.

«Eg var berre SÅ glad for at dei var ferdige med å asfaltera vegen», kommenterte den nybakte mammaen. Pappaen lå på hjul bak sykebilen og gikk glipp av hele hendelsen.

Skrekk og gru, satt vi andre igjen og tenkte. De fleste av oss selv mødre eller vordende mammaer.

Historien ble ikke mindre skummel ettersom de fleste friskt hadde i minne Helse Fonnas ønske om å feriestenge fødeavdelinger i distriktet i sommer.

Nå ser det ut til at underskuddet i Helse Fonna kommer til å øke neste år. De 167 millionene som dryppet på Helse Vest etter budsjettforliket mellom regjeringen og Fremskrittspartiet, retter bare opp noe av skjevheten mellom helseregionene.

Helseminister Ansgar Gabrielsen kan heller ikke love at han skal redde fødeavdelinger og akuttfunksjoner på lokalsykehusene. Det er, som han fortalte stortingspolitiker Bjarne Håkon Hanssen i spørretimen nylig, «ikke statsrådens anliggende, men de enkelte helseforetaks».

Med slike negative signaler i sikte har derfor et aldri så lite helseopprør startet her i sørvest. Problemet er bare det at sunnhordlendinger er så beskjedne at selv når de gjør opprør, er det nesten ingen som hører dem.

Er det forresten noen som har hørt at Ap-politiker Hans Otto Robberstad fra Bømlo har stilt seg i spissen for et helseopprør på Vestlandet? Målet er å utjevne forskjellene mellom helseforetakene slik at Helse Vest får de helsekronene regionen har krav på.

Som sunnhordlendinger flest går gjerne «opprøreren» Robberstad stille i dørene, for det har ikke vært mye blest om saken. Men ifølge lokalavisene breier det såkalte opprøret seg som ringer i vannet.

Ære være Robberstad og andre som slår et slag for lokalsykehusene. Men inntil usikkerheten legger seg, blir den stramme helsepolitikken sikker prevensjon for vestlandskvinner. 99,9 prosent effektiv prevensjon.