Det begynte med Gustav Brosing og hans klassiker «Bergen vår by» i 1959. «En kavalkade i tekst og bilder». I dag må du stå på venteliste i antikvariatene for å få tak i den boken.

Siden fulgte Carl O. Gram Gjesdal opp med en serie plettfri bergensiana — med og uten Pedro.

Ved inngangen til et nytt århundre tok Harald Garmannslund og Stein Thowsen over stafetten, med fotominner fra Bergen og bydelene.

Timingen viste seg å være perfekt. Deres 1999-bok «Bergen - farvel til et århundre» ble et fyrverkeri av en suksess, i dag har salget stabiliserte seg på 13.500 eksemplarer.

De to fikk raskt maritimt følge av Edvard Pettersen og Hans Brundtland, som i 2002 hadde en like eventyrlig suksess med «Vi som dro til sjøs», bergenske sjøfolks egne historier fra havner og hav på 1950- og 1960-tallet.

Edvard'en til topps

Fire mimrebøker og et samlet salg på ca 29.000 hadde Harald Garmannslunds Livskunst-forlag bak seg da det i fjor høst kom med minneboken om Nordåsvannet.

Samtidig som duoen Pettersen/Brundtland kom med sin julegave til bergenserne, «Sjøfolkenes hemmeligheter».

Og denne gangen var det Edvard'en Forlag som havnet under flest juletrær. Hele 7.000 bøker klarte Edvard Pettersen å signere ut, mens kjærlighetserklæringen til traktene rundt Nordåsvannet ble pakket inn 1.800 ganger.

Edvard'en Forlag har også hatt akseptabel 2003-suksess med Tore Bøs bok «Byen i våre hjerter», med 150 av faren Arne Bøs nostalgiske fotoblinkskudd av bymann og stril. Tre tusen eksemplarer er solgt siden lanseringen i begynnelsen av november.

Den fjerde av fjorårets fotobøker med Bergen som rød tråd var Oddmund Lundes «Bergen midt i naturen», på Skald forlag.

Lundes bok har som utgangspunkt at du ikke nødvendigvis trenger dra langt til fjells eller skogs for å oppleve dramatikken i naturen. Den finnes både i Allehelgensgate og på Løvstakken.

— Om lag to tusen solgte Lunde-bøker, meldes det fra forlagets base i Leikanger.

Til sammen havnet de «fire store» under ca. 14.000 juletrær i desember 2003.

2004-julen

Det vil ikke overraske oss om både Garmannslund/Thowsen, Pettersen/Brundtland, Bø og Lunde vil være bokaktuelle når julen ringes inn i år også. Med gamle og nye bilder.

Mest gamle.

JULEGAVENE: Til sammen lå de under ca. 14.000 juletrær, de fire bergenske fotobøkene som kom i fjor høst.<p/>FOTO: KNUT STRAND