Det er Edvard Griegs lille bjelle på Troldhaugen vi snakker om. Fortsatt er den festet til den bøyde stålstangen som tidligere holdt den i nødvendig avstand fra veggen.

Men bjellen henger ikke lenger på pikeværelset ved siden av kjøkkenet i første etasje. Vi får imidlertid se veien som snoren fulgte opp til soverommet i annen etasje. Museets erfarne husmor, Liszy Sandal, viser oss vei. Hun har vært knyttet til Troldhaugen siden 1956. Hennes far var museets første vaktmester. Derfor var det helt naturlig at hun ble knyttet til stedet.

Ringte ofte

Edvard Grieg ringte ofte med bjellen tidlig på morgenkvisten. Han brukte den alltid når han ville ha kaffe eller barbervann. Vann var ikke innlagt i huset på den tiden; det ble hentet fra brønnen. Tjenestepikene måtte gjøre jobben. Brønnen er der den dag i dag, langt nede i hagen, og den har godt vann.

Hanna Salomonsen og Sofie Halseide het de to kvinnene som arbeidet på kjøkkenet og sørget for mat og drikke. Kjøkkenet var deres oppholdsrom. Ved vinduet sto kjøkkenbenken, og ved brannmuren var en stor komfyr. I et lite bislag ble det oppbevart mat og nødvendige ting til kjøkkenet. Pikeværelset ble for det meste brukt til å sove i. Her sto to etasjesenger.

Edvard Grieg var mye på Troldhaugen i sommerhalvåret, mens han holdt konserter rundt om i verden om vinteren. Nina Grieg underholdt mye med sang og musikk på Troldhaugen og skapte liv i huset.

Pikeværelset endret

I dag er døren mellom kjøkkenet og pikeværelset tatt bort, etasjesengene også. På veggen, like ved der den lille bjellen en gang hang, henger i dag Edvard Griegs hatt, stokk og jakke. I ulike montere ser vi sløyfer og bånd fra hans begravelse i 1907

Boligen på Troldhaugen ble kjøpt av Edvard Griegs tremenning Joachim Grieg i 1919. Ulike mennesker i Fana kjøpte det meste av innboet. I 1923 overlot Joachim Grieg vederlagsfritt eiendommen til kommunen. Det lyktes å få det meste av innboet i huset tilbake. Møblene står stort sett på den plassen de hadde mens Edvard Grieg bodde i huset. Troldhaugen åpnet som museum i 1928.