Fredag er årets russefeiring i gang. I en russebil på Kronstad sitter Daniel André Selstø (18), Joakim Pedersen (18) og Alexander Stange (18), og snakker om alt de skal finne på. Men de snakker også om det de ikke skal gjøre i russetiden; nemlig å drikke alkohol.

— Målet vårt er å vise folk at ikke alle russ drikker alkohol, og samtidig vise andre russ at det er mulig å ha det gøy uten å drikke, sier Selstø, og legger til:

— Jeg har aldri hatt behov for å drikke alkohol for å dumme meg ut. Heller ikke for å få bedre selvtillit.

Alternativ

Guttene sitter godt plassert i de røde og svarte setene i russebilen. På panseret står det Edruss med store hvite bokstaver. Russebilen har de fått av ungdomsorganisasjonen Juvente, samme organisasjon som står bak det landsdekkende prosjektet Edruss.

— Vi ønsker å være et alternativ for dem som ikke ønsker å drikke i russetiden, og som heller ikke ønsker å bli utsatt for drikkepress, sier Selstø.

— Drikkepresset er spesielt stort i russetiden, men også ellers, sier Alexander Stange.

Stort drikkepress

20. april skrev Selstø et innlegg i Bergens Tidende, hvor han mente at russeknutene som fokuserer på alkohol har store deler av skylden for drikkepresset i russetiden.

EDRU I RUSSETIDEN: Daniel André Selstø (18), Alexander Stange (18) og Joakim Pedersen (18) skal være edru gjennom hele russetiden. – Vi trenger ikke å drikke alkohol for å ha det gøy, sier de tre guttene.
Silje Katrine Robinson

— En av knutene i Bergen i år er å drikke en kasse 0,33-flasker på 12 timer. Hovedrussestyret i Bergen har ansvaret for en ansvarlig russefeiring, og så oppmuntrer de til dette her. Det er rett og slett uansvarlig, sier Selstø. Han mener at russeknutene som omfatter alkohol må fjernes umiddelbart.

President i Russens hoved­styre i Hordaland, Joachim Baug, er ikke enig.

— Vi oppfordrer ikke til alkoholpress. Vi har 160 russe­knuter og bare et fåtall av dem handler om alkohol. Folk kan fritt velge hvilke regler de vil utføre, sier han.

- Hvorfor må man ha russeknuter om alkohol i det hele tatt?

— Russetiden assosieres med alkohol for de aller fleste. Dette er en kultur som har bygd seg opp over mange tiår. Vi har ikke tenkt å avskaffe denne kulturen, sier Baug.

Får ros av politiet

Leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Tone Loftesnes Kornli, roser gjengen i «Edruss».

— Jeg synes det er kjempeflott at noen velger bort alkoholen. Vi arrangerer et veldig populært rebusløp for russen, hvor vi fokuserer på edru deltakere, sier Kornli.

Politiet har i mange år vært i dialog med russestyrene om russeknuter.

— I løpet av årene har vi fått russestyret til å fjerne enkelte knuteregler, som både politi, skolene og fylkeskommunen mener kan være skadelige eller farlige, sier Kornli.

RUSSEKORT: Dette er russekortet til Daniel André Selstø.
SILJE KATRINE ROBINSON

Hun understreker at politiet dessuten har fokusert på holdningsskapende arbeid gjennom foredrag og samtaler med russen.

— Et av temaene i foredragene er drikkekultur og farene med stort inntak av alkohol, sier hun.

Håper flere tar til fornuft

I russebilen på Kronstad sitter guttene og snakker om landstreffet i Stavanger, som foregår i begynnelsen av mai.

— Det skal bli utrolig kult. Vi gleder oss til å ta mange russeknuter, sier Joakim Pedersen.

De tre kameratene håper flere tar til fornuft og blir med i Edruss. Guttene har fire ledige plasser i russebilen.

— Vi kan friste med Norges største subwoofer i bagasjerommet. Men kriteriet er som sagt at du tar russeknute nummer 38 - «Være edru gjennom hele russetiden».