ALEXANDER LØVSTAD BERGAN

— Skal jeg være ærlig, så vet jeg ikke helt om økologiske egg betyr egg fra frittgående høner eller egg fra høns med et sunt og naturlig kosthold, sier Thor Brødreskift idet han lukker igjen den grønne kofferten han har pakket for anledningen.

— For meg betyr egentlig økologiske egg det samme som ... egg, sier han.

Han virket strengere over telefonen. Da var det viktig at eggene skulle være økologiske. At jordbærene kom fra Askøy og at sylteagurkene var hele.

Ute på trebenkene på Gyldenpris, midt i borettslagets grøntareal, blir imidlertid sylteagurkene offer for Thors kniv. De lider samme skjebne som sine brødre i glassene merket «sylteagurk i skiver». De som ble igjen i butikken. Det er nesten som man kan lure på om han tuller med deg.

Familieoppskrift

Thor Brødreskift har fotografert mat sammen med BTs matskribent Erik Halvorsen i fire og et halvt år. Sammen har de skrevet en bok som ifølge Thor «selger som kebab på natt til søndag».

Det er en «Darlenesalat» han skal lage. En familieoppskrift oppkalt etter den amerikanske moren til samboeren Anita Mannes.

— Jeg har forresten kokt egg på forhånd, sier Thor og drar frem seks hardkokte egg fra den grønne kofferten.

Resepten er enkel: Skjær egg, en vårløk og noen sylteagurker opp i biter. Bland bitene i en enkel potetsalat og server.

Egentlig skulle Thor ha laget potetsalaten også, men for enkelthetens skyld kommer den fra boks.

Ølsnacks

Vi gambler med været og setter oss til bords. Lille Theo, som sover i barnevognen ved siden av, enser ingenting. Han legger ikke engang merke til lukten av nubbesild som nå kommer på bordet.

— Den er salt, tørr og fet. Perfekt sammen med øl, sier Thor.

— Men dere kjører kanskje bil?

Jo da, dessuten har Anita løpt ærend og kjøpt en kartong med eplenektar. Nå passer undertegnede seg for veps i luften og bein i silden.

Dyre dråper

Om ikke øl, så kommer flere gylne dråper på bordet. En liten, rund flaske med italiensk skrift.

— Det her er eddikens Ferrari, sier Thor.

Den lille flasken er nesten verdt sin vekt i gull. Eddik lagret på gamle eikefat i 30 år til en pris av 8000 kroner literen.

— Den er til jordbærene, sier Thor.

Jordbærene, som ikke kom fra Askøy, steg betraktelig i verdi etter at eddikdråpene ble fordelt utover. Ganen fylles av en fyldig smak jordbær alene aldri kan fremstille.

Billig krydder

Vi blir sittende og snakke litt om mat, finesser og pris. I skråningen bak oss plukker nabobarna blåbær og Thor begynner å skjære opp dessert nummer to; en hel ananas.

— På denne her skal jeg bruke chilipepper til 9,90, sier Thor og viser frem krydderposen.

Han strør chilipepperet over ananasbitene. Det er hans egen lille oppskrift.

— Jeg blir litt oppgitt over at vi tydeligvis trenger filmer som «Supersize me», sier Thor. Han snakker om den kinoaktuelle amerikanske dokumentarfilmen som angriper de store fastfoodkjedene.

— Frukt er den beste hurtigmaten du kan få.

«Darlenesalat»

6 hardkokte egg (økologiske)

3-4 sylteagurker

1 vårløk

1 boks vanlig potetsalat

Serveres gjerne med nubbesild

Dessert

Jordbær (av eget ønske) penslet med en god og fyldig, tradisjonell og vellagret eddik.

Ananas i biter krydret med chilipepper

ØLSNACKS: Thor Brødreskift mener Nubbesild lett kan erstatte peanøtter på en god lørdagskveld.<p/>FOTO:KNUT EGIL WANG
CHILI-ANANAS: Thor Brødreskifts egen oppskrift: Chilipepper på ananas.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
LUNSJ I DET GRØNNE: Thor Brødreskift har sluttet å invitere folk på middag. Nå inviterer han folk til å være med å lage middag. Poenget er det samme: Å ha det koselig.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
EDLE DRÅPER: Thor Brødreskift lar dyr og vellagret eddik falle forsiktig falle på jordbæret.<p/>FOTO:KNUT EGIL WANG
MYGGNETTING: Denne er egentlig ment for Theo sier Thor Brødreskift og dekker salaten med myggnetting. Bak sitter samboeren Anita Mannes.<p/>FOTO:KNUT EGIL WANG