Edderkoppmannen på Nygårdshøyden kler seg ikke ut i tettsittende dress, klatrer opp husfasader og redder mennesker i nød. Petter Jordan (31) er bare lidenskapelig interessert i edderkopper. Så interessert at han har skrevet hovedfagsoppgave om temaet ved Universitetet i Bergen.

I til sammen ni og en halv måned krøp han rundt blant slanger, og lette etter edderkopper i regnskogen i Costa Rica. Oppgaven var ferdig i desember.

— Bare farlige på film

— De er ikke farlige, sier Petter edderkopp. Han løfter ut en glassplate og gir en sort, hårete krabat et dult med fingeren for å vise at det er liv i den.

— Det er bare på film de er farlige. Når James Bond har en edderkopp krypende over seg, får man jo inntrykk av at han skal dø, sier Petter Jordan der han sitter mellom krypdyrene på lesesalen ved Bergen museum.

Det er et sted som dette en god filmhistorie gjerne begynner. Med en forsker på et bortgjemt laboratorium der ting kommer ut av kontroll. Plutselig stimler det over av slimete, hårete kryp som formerer seg i vill fart.

Sort enke

Petter Jordan fnyser av filmhistoriene og hysteriet rundt edderkoppene.

— Det er bare én prosent dødelighet om man blir bitt av en edderkopp. Og da er Sort enke og Australsk tunneledderkopp regnet med. Det er kun et 20 talls edderkopper som er potensielt farlige for mennesker, av 37.000 arter som er beskrevet, forklarer han.

— Jeg fikk min første edderkopp som 14-åring, forteller han like uanfektet som en musiker som forteller om sin første gitar.

Ifølge Jordan begynner edderkopper å bli vanlige kjæledyr i norske hjem. Man kan få kjøpt dem både på Galleriet og i Marken.

— De koster fra 400 opp til 2000 kroner. Men det er ikke som med en hund eller katt, som liker å bli tatt opp og klødd bak øret. Edderkoppene har ingen forhold til eierne sine. De liker helst å ligge i ro, forklarer han.

- Som et vepsestikk

Den grå hårete edderkoppen som vi fikk nærkontakt med, er av arten Grammostola rosea.

— Det er den som egner seg best til å ta opp og vise frem, sier Jordan.

Han har hatt mye besøk av skoleklasser og barnehager.

— Barna er som regel veldig interessert, og helt fryktløse overfor edderkoppene, forteller han.

Mye av tiden hans går med til formidling.

— Ser du det blanke der, sier han, og viser frem to store, spisse utvekster på et skinn som edderkoppen har vokst ut av.

— Det er tennene, sier han.

— Men å bli bitt av en edderkopp, er ikke verre enn et vepsestikk.

Vil ta livet av myten

Petter Jordan er i sitt ess når han får vise frem edderkoppene sine.

— Det artigste jeg vet er å snakke om edderkopper i timevis, sier han.

— Det høres sikkert sært ut.

— Liker dere ikke egentlig å dyrke frem myten om edderkoppene?

— Nei, jeg liker å ta livet av myten om at de er farlige. Det er så mye negativitet. De skal være hårete og ekle. Media og til og med en del lærebøker dyrker det negative. Jeg er ikke glad for det, for edderkoppene er jo egentlig helt uskyldige, sier mannen som er født i Bergen, men oppvokst på Evenes i Nordland.

Helt fra han var liten, har han elsket å grave etter krypdyr i skogen og fjæra.

Edderkopp rømte

Nå har han samlingen sin på lesesalen, men slik har det ikke alltid vært.

— På et tidspunkt hadde jeg flere hundre edderkopper hjemme på en 15 kvadratmeter stor hybel. De var stablet fra gulv til tak. Nå har jeg 50-60 igjen.

— Hvor er de andre nå da?

— Noen har jeg gitt bort. Noen har jeg byttet bort.

— Så det er ingen som har rømt?

— Jo, en gang var det en som stakk av da jeg skulle skifte ut buret. Men jeg fant den igjen.

— Ikke hos naboen vel?

— Nei, den hadde gjemt seg bak noen kjemibøker.

SKUMLE TENNER: Disse spisse taggene er tennene til edderkoppen. Ifølge Petter Jordan er det ikke verre å bli bitt av en edderkopp enn en veps.
SILKEMYK KRABAT: – Du bør prøve å la den gå over hånda di nå når du har sjansen, så vil du kjenne hvor myk og god den er, mente Petter Jordan. Ganske riktig, edderkoppen av arten Grammostola rosea gikk med silkemyke, raske, kilende steg over huden.
PÅ SPRIT: Noen av edderkoppene er døde, og ligger på sprit. Et av eksemplarene kom til Universitetet fra en bananimportør som hadde funnet det skumle krypet i en klase med bananer.
MIDT I BYEN: På lesesalen ved Bergen museum holder Petter Jordan til med sine 50-60 edderkopper og en bråte med kakerlakker.