En to år gammel gutt fra Eid ble mandag innlagt på Haukeland Universitetssykehus. Der ble det påvist at gutten er smittet av aggressive E. coli-bakterier. Gutten har fått intensivbehandling på sykehuset, og tilstanden har vært kritisk. Sent onsdag kveld melder sykehuset at toåringen er død.

— Han døde på sykehuset i kveld, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Sander Meling.

Toåringen gikk i Stårheim barnehage i Eid kommune, skriver Fjordabladet. Tirsdag kveld informerte skolesjef Harald Sivertsen foreldre med barn i barnehagen, sammen med smittevernlege Einar Sandven i Eid kommune og seniorinspektør Inge Kandal fra Mattilsynet.

Ser på potensielle smittekilder

Mattilsynet og kommunehelsetjenesten jobber med å utelukke at smitten kommer fra barnehagen.

— Rent praktisk så har vi tatt og vil ta bakteriologiske prøver av avføringen til alle barn som har vært i den barnehagen hvor det syke barnet har gått, og nærmeste familie til den syke, sier Sandven.

— Vi skal arbeide med det vi har greie på, smitte fra mat og dyr. Vi vil gå inn i nærmiljøet gutten var i da han ble smittet, og se på miljø, forbindelse til husdyr og mat solgt til butikker, sier Kandal.

Foreløpig er det ikke noen mistanke om hva smittekilden kan være.

– Det har vi overhodet ingen anelse om, sier Sandven.

Ikke sikre på å finne kilden

Utbruddet stammer fra bakterier i samme gruppe som forårsaket det store E.coli-utbruddet i Norge i 2006. Da ble til sammen 18 personer, hvorav 16 barn, syke etter å ha spist infisert mat. Ett av barna døde. Smittekilden viste seg å være morrpølse fra ett av Gildes anlegg. Den gang var jakten på smittekilden lang og vanskelig.

– Det er slettes ikke sikkert at vi klarer å finne ut hvor denne smitten kommer fra, sier Sandven.

Prøver fra toåringen er sendt til Folkehelseinstituttet.

– Det vi vet er at smitten tilhører EHEC-gruppen som forårsaker de alvorligste sykdommene en kan få av E. coli, men vi vet ikke akkurat hva slags type det er, sier Sandven.

Det er spesielt et symptom en bør være observant på når det gjelder E.coli-smitte.

– En bør være obs på diaré og spesielt blodig diaré. Da skal en alltid ta kontakt med lege, og det er det som er det mest typiske for denne typen sykdom, sier Sandven.

Barnehagen som den syke gutten gikk i, er fortsatt åpen.

– Vi ser så langt på dette som et isolert tilfelle, sier Sivertsen til Fjordabladet.

Avføringsprøver fra familien til den døde toåringen og barn i barnehagen han gikk i, er til analyse.