Riktignok hadde han et dedikert publikum i salen, men det var likevel imponerende av den amerikanske sangeren og låtskriveren Steve Earle å trollbinde sitt publikum i to klokketimer uten noen form for gimmick. Bare en mann, en stemme, en kassegitar og et solid utvalg fremragende låter.

Ikke uventet var det mye fra Steve Earles siste album ”Townes” vi fikk høre denne kvelden. En plate der Earle gjør sine egne versjoner av låtene til singer/songwriteren Townes Van Zandt fra Texas. Earle har alltid vært fan av Van Zandt, som døde i 1997, bare 52 år gammel etter et liv preget av alkohol og dopmisbruk. Han kalte sågar opp sønnen sin etter ham.

Med et sittende publikum på et utsolgt Rick’s Teater ble det en atskillig mer lavmælt og neddempet kveld enn konserten på Ole Bull Scene i mai i fjor vår. Den gang hadde Earle med seg både kona Allison Moorer og en dj. , og han eksperimenterte med nye uttrykk. Nå var det alene på scenen med kun kassegitar, mandolin, munnspill og Earles stemme, og konserten var ikke helt ulik det første besøket her i byen på Garage for tolv år siden.

Earle begynte med et lite knippe Van Zandt-låter og fortalte sitt første møte med sitt store forbilde den gang han selv bare var 17 år gammel. Deretter fulgte et utvalg av sine hans egne sanger inkludert ”My Old Friend The Blues”, ”Someday” og ”Taneytown”. Steve Earle har i likhet med sitt Van Zandt levd et hardt og rufsete liv, og det gjenspeiler seg også i tekstene. Når han for eksempel husker at han skrev sangen ”Goodbye” for femten år siden, skyldes det at det var den første sangen han skrev i edru tilstand. Han fulgte deretter opp med flere låter fra det siste albumet krydret med små historier om hvordan det var å leve på bunnen. Men i motsetning til Van Zandt, har 54 år gamle Earle klart å komme seg ut av rushelvetet.

Så var det frem med mandolinen og ”City Of Immigrants”, ”Dixieland” og ”The Galway Girl”. ”Jerusalem” ble innledet av en atskillig mer optimistisk og politisk mild Steve Earle enn ved tidligere besøk. Den tidligere politiske refseren var denne kvelden erstattet av en mann som så atskillig lysere på fremtiden. Dog ikke uten et lite spark til Nobelkomiteen.

Til slutt de to meste kjente låtene, gode gamle ”Guitar Town” og ”Copperhead Road”, som ekstranumre. En praktfull og helstøpt forestilling uten et eneste dødpunkt.

Enig med vår anmelder?

IMPONERTE: En mann. En stemme. Steve Earle. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN