Torbjørn Wilhelmsen ble provosert over brevet fra sikkerhetsselskapet Securmark.

Han er medlem av selskapet, som er en del av aktiviteten til Redningsselskapet. Securmark tilbyr merking av båter og båtmotorer slik at de skal bli lettere å finne igjen dersom de blir stjålet og siden funnet

Nylig fikk han brev fra selskapet hvor han blir informert om den europeiske databasen som de er en del av. Innholdet karakteriserer han som «grotesk» og har fått ham til å avlyse medlemsskapet sitt.

Paradis-Norge

Brevet fra selskapet starter slik:

«EUs utvidelse mot øst har gitt fri flyt av kriminelle over landegrensene og bandene har funnet sitt paradis-i Norge. Hvert år blir norske båthavner rundstjålet for hundrevis av millioner. Offensiven mot denne kriminaliteten er i full gang hos både politi, toll, forsikringsselskap og andre som jobber med båtsikkerhet. Som et ledd i vår satsing mot denne kriminaliteten tilbyr vi våre kunder plass i en aktiv internasjonal database som politi over hele Europa har tilgang til».

Videre skriver de at «for å stoppe bandene fra Øst kreves et utstrakt samarbeid på tvers av landegrensene, og vi er avhengig av at vår database til enhver tid er oppdatert og inneholder riktige opplysninger om eier».

Ikke respons

PROVOSERT: Torbjørn Wilhelmsen ble provosert over brevet fra sikkerhetsselskapet Securmark.
PRIVAT

Wilhelmsen sier han har tatt opp brevet med Securmark gjennom en e-post, som han også sendte kopi av til Redningsselskapet. På 14 dager sier han at han ikke har fått noen respons.

Han reagerer kraftig på innholdet og tonen i brevet.

— Dette synes jeg er å sette en merkelapp på mange tusen mennesker som kommer fra disse landene til Norge. Dette er mennesker som vi er avhengige av for å få samfunnet til å gå rundt, og de gjør en fantastisk jobb. Man kan ikke omtale folk fra Øst-Europa som en gjeng med skurker og banditter. At en organisasjon i det hele tatt kan tenke på den måten er rystende, sier han.

At Wilhelmsen har sendt flere e-poster til dem, uten å få svar, synes han er skuffende.

— Slike holdninger som dette må uansett ikke få lov til å vokse fritt. Man må slå ned på slike ting når de uttaler seg på den måten.

Skal endre tekst

Fungerende daglig leder i Securmark, Astrid Marie Wold, sier de har mottatt henvendelsen, og kommer til å endre teksten i brevet.

- Hvorfor gjør dere det?

— Vi tar til etterretning hvordan den oppfattes.

Hun sier ingen andre enn Wilhelmsen har reagert på brevet. Onsdag kveld vil hun ikke kommentere det at han melder seg ut.

— Dette må jeg nesten ta når jeg kommer på jobb i morgen.