E39 er mandag fortsatt stengt i Romarheimsdalen. Vegvesenet har like etter klokken 12 besluttet at veien ikke blir åpnet i løpet av dagen. En ny vurdering vil bli gjort i morgen klokken 10.

Like etter klokken 12 har en geolog foretatt vurdering av rasstedet. Det ble da oppdaget at det har gått flere ras i området. Rasfaren karakteriseres i tillegg som stor.

— Det blir ikke gjort noe rydding på stedet i dag, men vi driver fremdeles på med undersøkelser ved siden av rasområdet, sier pressekontakt i Vegvesenet, Helge Rong.

Han legger til at det vil bli vurdert om man kan gjøre noen tiltak på stedet, men kjenner så langt ingen detaljer rundt hva som eventuelt vil bli gjort.

Rong anbefaler folk som skal langt nord eller sør om å kjøre via E16.

Kan bli stengt i flere dager

Geolog Julie Bjørlien har mandag vært på befaring i skredområdet. Hun forteller at det fremdeles er en betydelig skredfare, og at det har gått flere småskred mens vurderingen pågikk.

— Vi håper aktiviteten vil gå ned til i morgen, men jeg tør ikke love at det blir åpnet da heller. Vi følger situasjonen kontinuerlig, sier Bjørlien.

Ifølge geologen er det nedbøren og de enorme snømengdene i området som gjør at skredfaren nå er ekstra stor. I tillegg til skredet som gikk i Sætrelia, har det i dag også vært aktivitet i terrenget flere steder rundt dette.

- Spesielle forhold

Albert Kjetland bor i Haugsdal, seks kilometer fra Sætrelia der raset gikk:

— Dette er et gammelt rassted, sier han.

- Betyr det at det har vært reist krav om å sikre mot ras her?

  • Nei, Sætrelia er ikke særlig bratt. Men forholdene er spesielle i år med så mye snø som det ligger i fjellet. I går kveld var det enormt mye nedbør og det regnet høyt til fjells. Det var nok årsaken til at det raste.

Innover i Haugsdalen bor det 60-70 mennesker. Veien deres mot Knarvik via E39 er sperret av raset, men de har mulighet til å kjøre via Matre.

Dette er en kronglete vei og omveien blir lang om de skal sørover. Da kan de enten ta ferge Duesund-Masfjordnes eller kjøre helt ut til Sløvåg og ta ferge derfra.

Vikafjellet stengt hele dagen

I natt har det gått ferger på strekningen Leirvåg-Sløvåg og Masfjordnes-Duesund for å ta unna trafikken som skulle gått Romarheimsdalen.

Vegtrafikksentralen har ikke fått melding om problemer med trafikkavviklingen.

Vikafjellet er stengt og blir ikke åpnet i dag, melder Vegvesenet. På de andre vinteråpne fjellovergangene er det fri ferdsel.

OMKJØRING: Snøraset som gikk på E39 søndag kveld fører til at veien er stengt. En ny vurdering vil bli gjennomført av geolog tirsdag.
ERLEND SPURKELAND