E16 mellom Bulken og Voss vil bli stengt i flere døgn etter at det gikk flere ras torsdag kveld. En bil ble tatt av det første raset, men de to personene i bilen kom seg uskadet ut.

En geolog var på stedet fredag morgen, og har vurdert forholdene.Konklusjonen er at veien blir stengt i flere dager på grunn av sikrings— og opprydningsarbeid. Rasene er blitt utløst av store vannmengder som har løsnet deler av den gamle riksveien i skråningen over E16.

MAAR0184.jpg
Marita Aarekol

I løpet av natten har det gått flere små ras på stedet.

Grave og spyle

Det har foregått utbedringsarbeider på den gamle riksveien, som i dag er kommunal vei, i vinter. Det var på dette stedet veien raste ut.

Omfattende sikringsarbeid må nå til for å hindre at gamleveien raser ut.

— Det første vi må gjøre er å grave vekk en del masser i gamleveien. Så må vi komme oss med maskin videre ned i rasløpet og grave vekk det vi klarer med maskin, sier byggeleder Kåre Olav Aldal i Statens Vegvesen.

Skråningen mellom de to veiene er om lag 70-80 meter lang, og svært bratt.

— Vi har ikke helt avgjort hvordan vi skal få vekk massene som ligger videre nedover i løpet. Vi kan spyle med slange eller fra helikopter, eller vi kan forsøke å gå ned med en maskin festet i vaier, sier Aldal.

Den kommunale veien må også bygges opp igjen før E16 kan åpnes for trafikk, melder vegvesenet.

Kjørte inn i raset

Politiet fikk først melding om ras klokken 21.35.

— En bil som har fått et tre over panseret, står fast i raset, sa operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt kort tid etter.

Like etter gikk et nytt ras på samme sted.

– Det andre raset skjedde bare noen minutter etter det første og begravde hele bilen, sa Kronen.

bil3.jpg
ARNE HOFSETH

To franske personer satt i bilen som kjørte inn i raset, men ingen av dem ble skadet.Politibetjent Arild Amundsen forteller at raset har gått mellom Hellesneset og Dyrvedalen. Han har selv beveget seg bort fra rasstedet.

— Dette er en utrygg plass for øyeblikket. De to personene som kjørte inn i raste kom seg ut av bilen, og vi tar nå hånd om dem, sa Amundsen torsdag kveld.

Veien vil nå bli stengt i flere dager, melder vegvesenet fredag morgen.

Veitrafikksentralen i Hordaland opplyser at det er mulig for personbiler å kjøre på sørsiden av Vangsvatnet, men da i kolonne. Ventetiden var fredag formiddag rundt 30 minutter. Lastebiler må kjøre om via fylkesvei 7 gjennom Hardanger og over Kvamskogen.

KOLONNEKJØRING: Ved 11-tiden fredag formiddag ble det innført kolonnekjøring på omkjøringsveien langs Vangsvatnet på Voss. Ventetiden var da rundt 30 minutter. Omkjøringsruten er åpen kun for mindre kjøretøy. Lastebiler må kjøre via fylkesvei 7 gjennom Hardanger.
Marita Aarekol
SLAPP MED SKREKKEN: De to franskmennene som satt i denne bilen kom seg ut, etter at de kjørte inn i et ras mellom Bulken og Voss på E16.
ARNE HOFSETH