— Vi har nå åpnet det ene feltet, og det blir manuell dirigering inntil videre, sier Eli Solberg ved Vegtrafikksentralen.

Det har blitt jobbet på stedet med å fjerne de store steinblokkene som raste ut natt til mandag.

Ifølge geolog i Statens Vegvesen, Harald Hauso, må mannskapene fra vegvesenet være helt sikre på at det utraste fjellpartiet hviler trygt før de kan åpne veien helt.

— Det er frontpartiet som har kalvet. Vi må finne ut om resten av det løse fjellpartiet ligger trygt, uten fare for videre utrasing, sier geologen.

Natt til mandag fikk politiet i Hordaland melding om at det hadde gått et stort steinras på E16 mellom Arna og Åsane. Raset hadde gått ved Gaupåsvatnet.

Stor fjellhylle

Det var to bilister som meldte fra om raset rett over klokken 02.30.

— Det er en fjellhylle på rundt 50-60 tonn som har rast ut i nærheten av fotoboksen. Den har også tatt med seg trær og stein- og jordmasser, og ligger delvis ut i veien og på autovernet, opplyste trafikkoperatørJan MarøyvedVegtrafikksentralen.- Den største steinblokken er fire meter lang og halvannen meter høy, sa trafikkoperatør Svein Ivar Ellefsen.

Geolog Harald Hauso sier at det er 300 kubikk med stein som har løsnet 10-12 meter over veibanen.

— Vi får ikke vurdert stabiliteteten på hovedpartiet før vi har fjernet masser i fremkant.Vi må blant annet knuse noen steinblokker som er for store til å flyttes først. Så vil renskelaget rydde området bak og rundt løsneområdet, sier geolog Harald Hauso.

— Er det fare for flere ras i området?

— Det er alltid en viss rasfare i et slikt terreng. Det kan godt hende at det som står igjen står godt, men det får vi først vite når vi har fjernet de store steinene og massene foran.

Sikrer videre på tirsdag

Ifølge mannskaper på stedet mandag kveld, er veien nå ryddet, men fjellet hvor steinblokken raste ut skal ytterligere sikres i løpet av tirsdag.

I tillegg må de forsikre seg om at den store blokken som nå ligger ved siden av veien, ikke beveger på seg. Gjør den det, er det mulig blokken må sprenges og fjernes.

STENGT: Geolog Harald Hauso undersøker rasområdet mandag. - Vi er usikre på når vi kan åpne veien igjen, sier han.
Vegar Valde