E16 åpner ikke denne uken. Det sier byggeleder for europaveien, Kåre Olav Aldal i Statens vegvesen, til NRK.

E16 — hovedfartsåren mellom Bergen og Oslo - har nå vært stengt ved Stanghelletunnelen siden onsdag ettermiddag. Da knuste et steinras deler av munningen på østsidenav tunnelen.

Geolog og innleide spesialarbeidere har brukt helgen til å renske fjellsiden.

Det har vist seg vanskelig, som BT skrev søndag. Detvar umulig å få løs steinmassene med håndmakt, og mandag vil de bruke dynamitt.— Det er komplisert arbeid. Vi har ikke full oversikt og det er rett ved veien, sier geolog Harald Hauso til BT.

Arbeidet er mer omfattende enn først antatt. Flere hundre kubikkmeter med stein må bort.

— Det er alltid risiko med fjellklatring, men jeg frykter ikke at det skal skje ulykker. Arbeiderne har sine regler og prosedyrer, men de har erfaring med mye forskjellig, sier Hauso.

Upoplær dirigering

Søndag kveld dirigerte Statens vegvesen trafikken ved Kvanndalog Granvin. De stoppet lastebiler og sendte dem gjennom puljevis for åunngå at trafikken korket seg.

— Det er ikke alltid like populært blant trailersjåførene, men jeg trorde forstår det når de ser hvor trangt det er enkelte steder, sa trafikkoperatørThore-Andree Halland søndag.

Kriseberedskap

Vaksdal kommune er i kriseberedskap.

— Vi følger med påutviklingen, og har kontakt med Statens vegvesen, Jernbaneverket, NSB og såvidere. Vaksdal kommune jobber med å holde opp mest mulig av de kommunaletjenestene. Trenger vi lege inn i Vaksdalbygden, kan vi kontakte båten tilUlvsnesøy, opplyser ordfører Eirik Haga i en pressemelding.

Geologene har anbefalt at Eksingedalen skule ikke åpner igjen før telener gått. En stein holdt på å treffe skolehuset forrige uke. Barnetrinnet fårundervisning i det gamle skolehuset på Ekse, mens ungdomstrinnet undervisesprivat.

Kan bli kø i ettermiddag

Foreløpig er ikke det kommet melding om større køer mandag morgen.

— Det går greit, menutover ettermiddagen kan det bli kø. Vi har dirigenter som står klare hvis detblir køer, sa trafikkoperatør Tina Fjeldalsli i Vegtrafikksentralen til BT mandag morgen.

Hun sier at det går an å kjøre om via fylkesveg 569 Dalseid, men påpekerat veiene ikke er særlig gode i dette området.

Til nå har togtrafikken stort sett gått som normalt mens rassikringenhar pågått i fjellsiden. Stanghelle stasjon ligger like nedenforE 16.

— Det kan bli noen forsinkelser, men vi prøver å holde det gående. Ingen tog er foreløpig innstilt, sier pressevaktRagnhild Aagesen.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

TØFF JOBB: Først når disse løse blokkene er fjernet, kan man begynne å fjerne steinene som har ligget i veibanen siden det gikk ras onsdag ettermiddag.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
LANGE KØER: Torsdag var det kaotisk på fylkesveg 7 i Hardanger. Mandag går det foreløpig greit, ifølge Vegtrafikksentralen.
2211-TIPSER