Klokken 14.40 opplyser Statens vegvesen at E16 er åpnet igjen, etter å ha vært stengt i over fem timer.

— Veien er ryddet og det er fri ferdsel igjen, etter at et helikopter har fjernet løse masser fra fjellsiden, sier trafikkoperatør Morten Hansen.

Det var i 09.30-tiden søndag morgen at Vegvesenet fikk melding om mindre steinsprang på E16 utenfor Dalevågtunnelen mellom Stanghelle og Dale.

Entreprenør truffet av ras

Ryddemannskaper ble sendt ut, og da gikk det et nytt steinsprang, denne gang så stort at vegvesenet besluttet å stenge veien.

HELIKOPTER: Et helikopter måtte tilkalles for slå løs rasfarlig stein i fjellsiden før veien kunne ryddes.
2211-TIPSER

En entreprenør som skulle sjekke det første raset, måtte snu da bilen hans ble truffet av stein.

— Det gikk bra med entreprenøren, men bilen fikk skader, sier Gustav Landro, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

I en av de aller første bilene som kom til rasstedet satt Yoan Lemoine. Han er på vei fra Bergen til Voss for å stå på ski.

— Noen av steinene i veien er så store at de kunne knust en bil. Vi kom like etter og er heldige som ikke ble truffet, sier Lemoine.

Måtte slå løs steiner

De valgte å snu da veien ble stengt og tar den lange omveien til Voss. Andre bilister ble stående.

Da ras nummer to traff veien, ble det tilkalt en geolog. Geologen fikk en helikoptertur langs fjellsiden og konkluderte med at det hang flere truende steiner der.

Helikopteret ble så sendt til Voss etter en jernkule som skulle brukes til å slå løs steinmassene.

Ifølge et øyenvitne traff helikopterflygeren på første forsøk. Nok en svær stein deiset i veien, og fjellsiden ble deretter erklært trygg, slik at mannskaper kunne begynne å rydde veien.

Det gikk også et ras på den smale veien rundt Dalevågen.

— Det er ingen omkjøringsmulighet på stedet. Hardanger og fylkesvei 7 er eneste mulighet, opplyste politiet.

Også stengt av ras i går

For de som kom fra Voss og skulle videre til Bergen, var en annen mulighet å kjøre 569 fra Dale via Eidslandet og Modalen til E39 ved Romarheim. Deler av denne strekningen er smal og ikke særlig egnet for større kjøretøy.

Lørdag ble Stanghelletunnelen på E16 mellom Bergen og Voss stengt i flere timer etter et steinras. En diger stein traff tunnelportalen og fortsatte ned mot togstasjonen, der den skadet spor 2. Togene kom likevel forbi og kunne gå som normalt.

STENGT: Vegvesenet fikk i morges melding om mindre steinsprang på E16 utenfor Dalevågtunnelen.
2211-TIPSER
OMKJØRING SPERRET: Dette raset kom fredag på gamleveien rundt Dalevågen. Da raset gikk utenfor tunnelen, fantes det derfor ikke omkjøringsmulighet lokalt.
2211-tipser