Dårlige værmeldinger med mye nedbør skapte onsdag kveld frykt for at veien måtte stenges på nytt i natt og utover torsdagen. Nedbørsmengdene ble imidlertid mindre enn forventet, og trafikken går nå som normalt, opplyser Vegrafikksentralen.

— E16 har vært åpen i hele natt og er det fortsatt. Statens vegvesen har imidlertid hatt to vakter ute ved rasstedet i natt og situasjonen blir fortsatt vurdert fortløpende, sier trafikkoperatør Idar Sangolt ved Vegtrafikksentralen i Hordaland.

Mettet av nedbør

Bilistene som skal kjøre E16 bør imidlertid følge nøye med vegmeldingene, for europaveien kan fortsatt bli stengt på kort varsel hvis geologer og vegmyndighetene konkluderer med at det er overhengende fare for nye jordskred langs veien.

Meteorolog Jørgen Grønneberg sa til BT onsdag kveld at risikoen for skred og ras er stor når hele jordsmonnet er mettet av nedbør.

Det falt hele 75,5 mm nedbør i Bergen siste 24 timer, fremgår det av værstatistikken på yr.no. Utsiktene for torsdag tyder på noe lavere nedbørsaktivitet.

- Utløst av regn

Natt til onsdag gikk det et jordras ved Risnestunnelen på E16 ved Trengereid mellom Arna og Vaksdal. Veien ble stengt, men åpnet igjen i 17.20-tiden.

Like etter, klokken 17.20, ble veien likevel åpnet i begge retninger.

Det var natt til onsdag kraftige regnbyger i området. Flere steder på Vestlandet kom det over 100 millimeter nedbør på et døgn.

Geolog Njål Farestveit i Statens Vegvesen sier det er en klar sammenheng mellom regnet og raset som sperret E16.

— Det er den typen ras som man får når det er mye nedbør, sier han.

Geologen forteller at raset ble utløst av et steinsprang ca. 100 meter over gamleveien, som paserer like ovenfor E16.

— Siden det har vært mye nedbør var all jord veldig mettet med vann, så steinspranget utløste et jordskred. Når skredet kom ned til veien var det mye jord, store steinblokker og en god del trær, sier han.

Kan bli stengt igjen

Vegvesenet har satt opp betongsperringer på gamleveien, som går rett ovenfor E16. De skal stoppe småsteiner og slikt som kommer med vannet ned elveleiet.

— Ja, det er det som er teorien, så får vi se hvordan det går, sier prosjektleder Gunnar Kråkenes i Statens vegvesen.

- Betyr dette at hvis det kommer regnbyger, så blir trafikken stoppet?

— Det må bli en avgjørelse vi treffer i samarbeid med de som er på stedet. Hvis vannet fører masser som kan true med å ta betongen, eller slår over betongen, så kan det treffe bilene på E16, sier han.

Derfor vil de hindre at skjer.

— Vi kan ikke risikere noe, sier Kråkenes.

Hoper seg opp

I løpet av onsdagen hopet det seg opp med vogntog, som ventet på at veiien skulle bli åpnet. Før veien ble åpnet skal det ha vært over 100 vogntog øst for rasstedet, ved RIsnestunnelen.

Blir veien stengt igjen på samme sted kan mindre kjøretøy som kommer fra Voss kjøre om andre veier, blant annet fylkesveg 569 til Romarheim og ta E39 derfra til Bergen. Ifølge politiet er vogntogene for store til å kjøre denne veien.