I går ble det kjent at et barn i Nordbygda barnehage i Masfjorden hadde fått bekreftet E. coli-smitte.

I ettermiddag var foreldrene innkalt til nytt informasjonsmøte. Der ble det bekreftet at smittetilfellet er en del av det nasjonale E. coli-utbruddet.

Det er foreløpig et mysterium hvor smitten kommer fra.

Tar prøver

— Nå blir det tatt avføringsprøver av alle ungene. Får man flere positive prøver, blir det satt i verk ytterligere tiltak, sier Thomas Sleire-Gjerde til bt.no.

Han har en datter på ett og et halvt år i Nordbygda barnehage, og er også foreldrerådsrepresentant på trinnet der datteren går.

— Man blir urolig. Men jeg føler vi har fått god informasjon. Og jeg har full tiltro til personellet i både barnehage og helsevesen, sier Sleire-Gjerde.

- Gå til legen

Alle 41 barn i barnehagen samt alle ansatte skal testes. Prøveresultatene vil være klare i slutten av neste uke, opplyser smittevernoverlege i Masfjorden, Rolf Martin Tande. Han beskriver stemningen blant foreldrene som «rolig».

— Etter det jeg kjenner til, går det også rimelig bra med barnet som er smittet, sier Tande.

Han ber likevel foreldre være oppmerksomme på små barn som får diaré over noe tid:

— Da er det viktig å henvende seg til lege. Det gjelder spesielt i de to kommunene; Masfjorden og Gulen, der barnet bor, sier Tande.

Åtte smittet siden januar

Det nasjonale utbruddet er knyttet til E. coli O157-bakterien. Siden januar er det påvist samme stamme av E. coli O157 hos fem barn under ti år og to barn over ti år.

Barnet i Masfjorden er det åttende tilfellet som så langt er kjent.

  • I januar døde en toåring fra Nordfjordeid etter å ha blitt smittet av aggressive E. coli-bakterier.
  • I februar ble en 11 år gammel jente fra Bergen innlagt på Haukeland Universitetssykehus smittet med E. coli O157-bakterien. Hun ble helt frisk.
  • I mai ble det klart at en tenåringsjente fra Hordaland hadde den samme bakterien.I slutten av mai ble jakten på smittekilden intensivert, og det er tatt i bruk helt nye metoder. Myndighetene er likevel pessimistiske med tanke på å få svar.

— Dette nye tilfellet betyr at det fremdeles er en aktiv smittekilde der ute. Vi vil sette sammen den nye informasjonen med den store mengden informasjon vi har fra før. Vi vet ikke om dette vil gi oss nye ledetråder i etterforskningen, men vi gjør alt vi kan for å få et så komplett bilde som mulig, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

— Det er vanskeligere enn å finne nålen i høystakken. Syv personer i hele landet er smittet over et langt tidsrom og de kan ha spist hva som helst, sa smittevernoverlege Øystein Søbstad til bt.no for noen uker siden.

Leter i mat

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet går nå gjennom en rekke matvaregrupper i håp om å kunne oppklare utbruddet. Matvarer som ses nærmere på, er produkter som er spiseklare og ikke varmebehandles av forbrukeren, for eksempel krydder, frukt og grønt, snacks, spekemat, ost, iskrem og yoghurt.

En grundig gjennomgang av kontakten med dyr og fugler i barnas nærmiljø er også en del av etterforskningsarbeidet, ifølge pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet.

NATIONAL SCIENCE FOUNDATION