Siden torsdag har to-tre personer jobbet for fullt med å renske fjellsiden på nordsiden av Stanghelle-tunnelen.

Arbeidet er krevende, blant annet fordi det fortsatt er tele i jorden. Når fjellet er helt bart, og geologene har undersøkt det, vil det bli avgjort om det er mulig å sprenge vekk et ustabilt parti oppe i fjellsiden.

Er usikker

Først når disse løse blokkene er fjernet, kan man begynne å fjerne steinene som har ligget i veibanen siden det gikk ras onsdag ettermiddag.

— Vi håper å få tatt vurderingen søndag ettermiddag, men jeg er usikker på om vi klarer å bli ferdige med fjellrenskingen i dag, sier Njål Farestveit, geolog i Statens Vegvesen.

De innleide spesialarbeiderne, som er eksperter på fjellsikring, jobber i området like over tunnelportalen. De bruker presspute og trykkluft for å renske fjellsiden.

Venter ettermiddagsrush

På Vegrafikksentralen forbereder de seg til ettermiddagsrushet gjennom Hardanger. Så lenge E 16 er stengt, er de smale hardangerveiene hovedveien mellom Øst- og Vestlandet.

— Vi setter ut folk i Kvandal, Øystese og Granvin som kan dirigere trafikken dersom det korker seg til. Og det gjør det nok. Alle som kjørte ut på fredag, skal vel tilbake igjen, sier trafikkoperatør Thore-Andree Halland.

Utlendinger kjører feil

Så langt søndag har det vært relativt få biler på veiene, og fin flyt i trafikken i Hardanger.

— De fleste har fått med seg at E 16 er stengt, og hva som er omkjøringsmulighetene. Men utenlandske vogntogførere får ikke med seg hva som står på alle skiltene som er satt opp. Flere har kjørt helt frem til bommen på Stanghelle, før de blir klar over hva som er skjedd, sier Halland.