KJELL PEDERSEN (tekst og foto)

Den nå 81 år gamle Gullfjellsveteranen ROLF LAMBACH var som sprek 11-åring med på redningsaksjonen og regner seg i dag som den eneste gjenlevende av dem som opplevet denne redselsdagen.

Turmønsteret var annerledes den gang. Folk flest hadde ikke bil, og det var vanlig å ta tog til Trengereid, gå over Gullfjellstoppen og fortsette ned til Haukeland stasjon. På store utfartsdager kunne det være karavaner av folk over fjellet.

Hørte rop

— Min far og jeg hadde også tenkt oss til Trengereid og over toppen den dagen, men så ble det tett skodde og vi gikk i stedet av på Haukeland og fikk skyss til Osevann, forteller Rolf Lambach.

— Over Austlifjellet fikk vi problemer med navigeringen, men kom oss vel ned til Redningshytten. Det var da vi hørte ropene. De kom fra Kåre Telnes som hadde ramlet utfor, men som hadde landet på en knaus der han så kameratene styrte utfor. Med den største varsomhet kom han seg opp igjen og fikk hjelp av en skiløper til å komme seg ned til hytten.

Gullfjellskongen Anton Berge satte i gang redningsaksjon.

— En gruppe ble sendt mot toppen for å se om noe kunne gjøres der. Min far og en gruppe ble sendt ned mot Svartevann. Der måtte jeg bli værende igjen mens de andre drog opp mot Glumregjelet og de andre stupbratte fjellsidene, der de fant de fire omkomne. De var sterkt forslått og maltraktert. Det var et grusomt syn for en 11-åring. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Klokken var nå blitt 17, og jeg løp opp igjen til Redningshytten for å melde fra om at de fire var funnet, forteller Rolf Lambach.

Overlevde 300 meters fall

Det hører med til historien at den sjette -Georg Rokne - falt 300 meter ned og overlevde. Han mente at han falt i et område med bare snø, slik at han ikke ble truffet av fast fjell. Han slapp fra det med mindre skader, og klarte å kreke seg ned til Trengereidfjorden etter mange timers slit.

Den yngste av de som omkom, skoleelev Frank Pedersen, var bare 15 år gammel. De øvrige var Severin Gjertsen, Håkon Austbø og Bjarne Vik.

De seks var på vei fra toppen til Middagsdalen da de kom for langt til høyre. Kåre Telnes rente først. Han var godt kjent og de andre fulgte etter. Men Telnes som fôr utfor ble hengende på en knaus og så de øvrige styrte utfor et 300 meters stup.

Varderekken over Gullfjellet går et stykke fra det høyeste punktet der stupet begynner. Likevel går folk flest bort til toppvarden. Derfra er det bare et par meter før stupet begynner. Etter ulykken ble det satt opp et høyt metallgjerde ved toppen. Det ble etterhånden brutt ned av storm, is og snø. For noen år siden ble det erstattet med et nytt gjerde, men også det har vansker med å holde mot naturkreftene.

- Det var hardt for en 11-åring å se de maltrakterte likene, sier Rolf Lambach.<p/><FOTO: KJELL PEDERSEN
Varderekken på Gullfjellet er god å ha hvis skodden setter inn. For stupene er mange og fjellsidene kan virke faretruende ville.<p/> ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ