— Klart vi er preget av dette, sier Klepsvik.

Siden 1993 har han leid ut leiligheter i Austevoll-perlen Bakkasund. Øysamfunnet er ikke noe typisk «tyskersted».

— Men vi har dem her fra tid til annen, sier Knut Klepsvik.

Følget med de to forulykkede tyske brødrene kom til Bakkasund fredag. De var i alt ti menn fra en fiskeklubb i Leipzig-området. Dette var deres syvende norgestur.

Preget av ulykken

— Dødsulykken har gått sterkt inn på dem, men de er glad for at den ene av de to overlevde, sier Knut Klepsvik.

Ingen av tyskerne ville snakke med Bergens Tidende i går.

Hver gang det kommer tyskere til Bakkasund Eiendom, får de en orientering om vær og vind, hva de skal gjøre i nødssituasjoner og hvem de skal kontakte.

— Vi ber dem om alltid å gå ut to båter sammen. Det gjorde de også søndag, men båtene var på to forskjellige steder, sier Klepsvik.

«Ikke uforsvarlig»

Da motorhavariet var et faktum, var den ene båten for langt unna til å hjelpe. Knut Klepsvik mener at det ikke var uforsvarlig av tyskerne å gå ut i småbåt, selv om det blåste frisk bris til liten kuling fra sør.

— De lå godt i le for sønnavinden der de fisket. Problemet oppsto da de fikk kluss med motoren, sier han.

Klepsvik vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd, men han ser ikke bort fra tyskerne kan ha fått snøret i propellen.

Tid kan ha gått tapt

Han sier at alle hans gjester får utdelt kort med telefonnumre de kan ringe ved problemer. De to tyske brødrene valgte imidlertid først å varsle sine tyske venner, som i sin tur ringte redningssentralen i Tyskland. Dermed kan verdifull tid ha gått tapt.

— Selv dro jeg ut i båten min straks vi fikk vite hva som var skjedd. Da var det gått en liten time. På den tiden var tyskernes 14 fots åpne Askeladd drevet tvers over Korsfjorden, sier Knut Klepsvik.

Han har ikke noe system som stanser tyskerne fra å dra ut i dårlig vær.

— Det blir mye opp til deres eget skjønn. Av og til tøyer de nok grensen for det forsvarlige, men det skjedde ikke søndag, fastholder Knut Klepsvik.

HALV STANG: Det ble flagget på halv stang hos leilighet- og båtutleieren Bakkasund Eiendom i går. De to tyske brødrene som forliste i Korsfjorden, hørte til en gruppe på ti tyskere som kom til Austevoll fredag.