INGUNN RØREN

Det foreløpig siste dødsofferet var en 36 år gammel mann som døde i en leilighet i Bergen sentrum natt til onsdag. Bare timer tidligere ble en kvinne reddet i siste liten etter å ha tatt en overdose. Bare halvveis i år 2000 har 18 mennesker dødd av overdose i Bergen. Det er like mange som i hele 1998, som hittil har vært det året der flest narkomane i byen døde av overdose.

Mye stoff på gaten — Vi har ingen annen forklaring på de høye overdosetallene enn at det er stor tilgang på stoff for tiden. Dessuten vet vi at blant dem som har mistet livet, er det flere som nettopp har sluppet ut fra fengsel eller behandlingsinstitusjoner. Etter å ha vært "rene" en periode er det større fare for å sette overdose, fordi misbrukeren feilberegner hvor mye kroppen tåler, sier avdelingssjef Magne Hovda på narkotikaavsnittet ved Bergen politidistrikt. Politiet har ingen indikasjoner på at det selges spesielt sterk heroin i Bergen for tiden.

Blandingsmisbruk - En annen mulig forklaring på alle overdosene er at det er mange i miljøet som er slitne, samtidig som det er en del blandingsmisbruk. Det er større fare for å ta overdose når man drikker alkohol eller tar piller ved siden av heroinmisbruket, sier Hovda.I løpet av de siste to og et halvt årene har 52 personer dødd av overdoser i Bergen. Fem av ofrene er kvinner. Det yngste dødsofferet var en 20 år gammel mann som døde i Åsane i desember 1998, den eldste var en 56 år gammel mann som døde i sentrum i desember 1999. Antall overdoseofre i Bergen har økt drastisk de siste årene. I 1994 var det ingen overdosedødsfall i Bergen, mens 2000 ser ut til å bli det verste overdose-året noensinne.