• Det var en gøy stil å skrive, men det tok litt tid, sier 13 år gamle Pål Brønstad fra Fyllingsdalen. Dyslektikeren gikk helt til topps i Astrofestivalens landsomfattende skrivekonkurranse.

Konkurransen, som var del av årets Astrofestival, hadde tittelen «Månebasen 2103». Oppgaven var å beskrive livet på månen om hundre år. Hensikten med konkurransen er å øke barn og unges interesse for realfag.

I Påls historie har alle jordens mennesker flyttet til månen. For en mann blir omsider hjemlengselen så sterk at han vil tilbake til jorden. Han reiser tilbake, kun for å finne ut at hele planeten er ødelagt.

«Har poetisk preg»

Like viktig som selve historien, var de grundige beskrivelsene av månelandskapet.

— Jeg så for meg at alle menneskene bodde under måneoverflaten, med vinduer i taket som formet seg etter kratrene, forteller Pål.

Juryen beskriver 13-åringens stil som «en detaljert og levende fortelling som er troverdig samtidig som den har et poetisk preg».

Pål takker bestefaren for at historien ble så virkelighetstro.

— Han er romfysiker på Universitetet i Bergen. Jeg spurte ham en del underveis, for å få det så realistisk som mulig, forteller 13-åringen.

Fikk pris av Clemet

Tidligere denne måneden ble han og mamma Aurora invitert til hovedstaden, for en høytidelig prisutdeling på Universitetet i Oslo. Premien var en stjernekikkert til 5000 kroner, samt en statuett som Pål fikk tildelt av selveste utdanningsminister Kristin Clemet. Litt stas?

— Ja, det var veldig morsomt. Jeg var egentlig ikke sikker på om jeg torde å dra inn på prisutdelingen. Men dette er tross alt noe som bare skjer én gang i livet, sier den modne tenåringen.

Både han og mamma Aurora takker dyktige lærere på skolene Varden og Ortun for at den dyslektiske 13-åringen har skrivegleden i orden.

— Spesielt hjelpelæreren min på Varden, Alf, har mye av æren. Det var han som fikk meg til å synes at det var gøy å lese og skrive. Før syns jeg det var mye mer interessant med hieroglyfer, ler Pål.

KUNNSKAPSSUGEN: Pål Børstad utelukker ikke at han kommer til å gå i bestefarens fotspor og studere astronomi med tiden. - Men egentlig har jeg mest lyst til å bli arkitekt, betror han BTs to utsendte. <br/>Foto: VEGAR VALDE