I går satt ekteparet i Bergen byrett, saksøkt av Nedre Haukedal borettslag hvor de bor. Borettslaget krever Asheim og Monsen for 279.000 kroner etter vannskaden i leiligheten deres.

Bad eller grunnmur?

Borettslaget hevder at vannskadene skyldes lekkasje fra badet og er beboernes ansvar.

Asheim og Monsen påstår at de omfattende vann— og råteskadene i rekkehuset kommer av dårlig drenering og grunnarbeid. I så fall er det borettslagets ansvar. Vestbo er boligbyggelag for Nedre Haukedalen borettslag.

Godkjente ugyldig bad

I retten i går kom det frem at Vestbo i sin tid godkjente rekkehuset til Asheim og Monsen, selv om badet var flislagt på en ikke-forskriftsmessig måte, uten membraner og uten avløp fra badekaret til sluken i gulvet.

Forrige eier gjorde selv dette arbeidet, da borettslaget var under bygging i 1983. Det kom også frem at borettslagets styre, midt i tautrekkingen om årsak og ansvar, bestilte entreprenør som i halvannen måned gravde og sprengte bak familiens rekkehus. Regningen på 230.000 kroner har borettslaget bedt familien betale, selv om utvendige arbeider normalt er borettslagets ansvar.

— Vi gjorde dette utelukkende for å finne årsaken til lekkasjen, forklarte styreformann Jan Arild Hågensen i går.

Måtte flytte ut

Da lekkasje-alarmen gikk høsten 1996, startet arbeidet med å finne ut hvor vannet kom fra. Gulvet i hele underetasjen var ødelagt av vannskader, bærende søyler var i ferd med å råtne bort. Noen steder sto fukten en meter opp i veggen.

Familien flyttet på hybel. Gulvet ble åpnet. Bakveggen spylt utendørs for å finne ut om vannet trengte inn. Resultatene av de mange spyleforsøkene spriker og står sentralt i striden.

Underveis ble det avdekket at badet hadde store mangler. Som bevis for dette fikk dommeren i går på bordet en svart og råtten sville fra badet, med rester av såpe og hår.

I flere år har svillen ligget i en safe hos Vestbo, som bevis på at baderomslekkasjer ødela rekkehuset.

Foreslo avtale

18. august møttes partene på styrerommet i Nedre Haukedalen. Til stede var også Arne Wiederstrøm, administrerende direktør i Vestbo. På bordet lå resultatet av siste spyleforsøk, gjort to dager før. Her var konklusjonen at vannet kom utenfra.

Vestbo-ledelsen aksepterte ikke den konklusjonen, fortalte Jarle Asheim i går.

Wiederstrøm presenterte i stedet et forsøk på løsning: Utgiftene skulle deles på tre. Vestbos skadefond en tredel, borettslaget en tredel og borettshaver en tredel.

Asheim og Monsens tredel kunne være egeninnsats i forbindelse med gjenoppbygging av leiligheten.

— Jeg gikk derfra med troen på at vi hadde en avtale, sa Jarle Asheim i sin forklaring.

På sitt neste møte avslo styret denne tredelingen. Men dette ble aldri formidlet til familien. Sjokket var derfor stort da Wiederstrøm 13 måneder senere antydet at en voldsom regning var underveis.

Totalt kostet vannskadene over 400.000 kroner. Vestbos skadefond dekket 125.000. Resten krever nå borettslaget at Asheim og Monsen betaler.

KOSTBAR LEKKASJE: Over 400.000 kroner kostet det å avdekke og rette opp vannskadene i rekkehuset i Nedre Haukedalen borettslag. Nå strides beboerne i huset og borettslaget om hvem som skal betale regningen.
Foto: Tor Høvik