Et fyrverkeri av frigjorte talenter og krefter setter tonen når linjen for Kunst & Design på Åsane Folkehøgskole slår til med en sterk krydret salsa av en elevkveld. Lørdag kveld formelig kokte festsalen på skolen over av ungdommelig smittende livsglede og utfoldelse.

Ella Borhaven, fra Oslo, er en av klassens mange glødende initiativtakere. Hun haster forbi i sin iver etter å skape den perfekte aften.

– Det er lenge siden jeg har hatt det så givende på noen skole. Hver dag lærer jeg noe nytt i et miljø som hjelper meg til å oppdage mine egne og andres talenter. På denne skolen blir jeg sett og lyttet til – så jeg må gå her, bare må gå her.

Klassens unge kunstnere skal til Mexico for å suge til seg inspirasjon og effekten av spennende opplevelser. De skal fordype seg i en fremmed kultur og forberede seg på det mangfold av utfordringer som venter dem i den nye verden. I sin euforiske glede og sitt engasjement inviterte de resten av skolens elever og stab på en forrykende fantasireise til Mexicos skjulte skatter. Og her var det bare å ta for seg.

I kostymer tilsvarende kveldens måltid entret elevene scenen. Her kom de utkledd som ananas, squash, løk, sopp og kjøttdeig i salsasaus. Gjett om dette satte tennene i vann! I en streng, nærmest pedantisk, regi satte disse kulinariske enhetene seg i suggererende rytmiske bevegelser. Dette hinsides enhver fornuft, men med sterk appell til våre mer underliggende drivkrefter. Selv gamle skrukkete skinn, som meg, måtte etter hvert trekke på smilebåndet og motstridig innrømme at livet er godt å leve.

Forretten ble avløst av en blodig duell med revolver og quiz med etterfølgende premiering av den klokeste, den best antrukne, og den siste overlevende.

Teaterinnslaget kom i form av en selvprodusert realityserie om jakten på den gylne stav som skulle brukes for å slå på ”pinjata” (et esel fylt med snop). Dette viste seg å bli en stor utfordring for de av oss som er på slankekur.

Senere, ut i de små timer, kom Clinteren på besøk med: ”The Good, Bad and the Ugly”. Dette brakte en fullkommen, men paradoksal, ro og harmoni inn i forsamlingen.

Nå håper jeg bare at det ikke blir lenge til neste vitamininnsprøytning – vi trenger mye av denne form for galskap.

Les om forrige kull fra Åsane Folkehøgskoles reise til Mexico

Solgunn Styve
Ketil Hofslett
Solgun Styve
Ketil Hofslett