ANNE-GRETHE DAHL HELGE SUNDE (foto)

Tenk å sitte på orkesterplass i den høytidelig fine teatersalen på DNS. Iført sitt aller fineste dyrekostyme og med påmalte værhår og svart nesetipp i fjeset. Å vente på at de «orntli'e» teaterdyrene skal dukke opp, mens man dingler litt med beina i den altfor høye stolen, titter opp i stjernehimmelen i taket og vrir seg utålmodig på plysjsetet.

En liten harefrøken ser stivt på det enorme sceneteppet der fremme. De hvite silkeørene hennes stikker stivt opp i det myke teatermørket:

— Hyss, mamma! Hør! Det e' sikkert di derre dyrene så bor her. Kommer di ikkje frem snart?

Med vaskemopp på hodet

Gårsdagens åpne teaterprøve ble en livlig affære. I anledning barneteaterforestillingen «Samson & Roberto», som har premiere lørdag, har DNS invitert samtlige bergensbarn til å kle seg ut som dyr og komme på Store Scene.

Mange har tatt utfordringen. Teatersalen auler. Innimellom alle de voksne får vi øye på en liten havfrue, et par harefrøkner, flere hunder og katter, en grønnskimrende glassmanet, en Tigergutt, en liten mus, en gresshoppe, en skummel jaguar, en hårete edderkopp og en søt liten biefrøken.

Selv falt vi for Inga Måløys (8) kreative og høyst hjemmelagede hundekostyme: Hun har knyttet en grå vaskemopp påstiftet stive pappører rundt hodet og ikledd seg en svart T-skjorte med løypebeskrivelse av syvfjellsturen.

— Det e' den aller fineste T-skjorten eg har. Eg fikk 'an etter å ha gått firefjellsturen, forklarer hun stolt.

- Håper eg vinner!

Men den kreative moppen er dessverre ikke nok til å komme blant de tre beste i kostymekonkurransen.

Etter at instruktør Frede Gulbrandsen har loset salen trygt gjennom teaterverdenens skumle lys-, lyd- og røyk-effekter - og etter at hunden Samson, katten Roberto, grevlingen Greta, kalkunen Frk. Krilleberg, rotten Benny, Brevgrisen og urokråkene i punkebandet Krakilske Kamerater har fått vist frem både nifse og koselige versjoner av scener fra stykket - er det tid for premieutdeling.

— Håper eg vinner! Den superskumle jaguaren, alias Kristian Sætre (6 år), sitter stivt helt ytterst på stolen - omringet av tre søte dalmatinere, en enda søtere mops og en minst like spent mamma.

Pærebrus til alle

Så utløses spenningen. Og jammensanten ropes ikke Kristian opp på scenen til en fin tredjeplass. Han får fem gratisbilletter i lommen. På annenplass og med ti gratisbilletter i premie kommer Tigergutt, med en svett Eirunn Husby Norstad (4 år) innenfor skinnet. Grrr!

Til sist ropes vesle Sofie Aksnes (4 år) opp. Som biefrøkner flest er hun korrekt antrukket i gult og svart fra topp til tå. Sjenert og uten å ytre det minste lille bzzz tar hun neiende imot førstepremien - billetter til alle i avdelingen hennes ved Allestadhaugen barnehage.

Og aller, aller sist - for at ingen hjerter skal blø - roper de skumle urokråkene fra punkebandet ut i salen:

— Vår favorittdrikk e' pærebrus. Og no spanderer vi pærebrus på hele gjengen!

— Hurra!