Kjøttprodusenten Gilde tok saken svært alvorlig, og sendte funnet til analyse ved Veterinærinstituttet i Bergen. Nå er resultatet klart, og det viser seg at fremmedlegemene slett ikke var dyrepels, men plantefibre. Hvilken plante det dreier seg om, har ekspertene ikke funnet ut.

Uansett er det svært usannsynlig at fibrene stammer fra kjøttdeigen. Derimot fant de trolig veien til forbrukerens taco via en krydderpose.

— Ikke krydder i produktet

— Gildes kjøttdeig inneholder ikke noen form for krydder, og vi oppbevarer heller ikke krydder eller andre plantematerialer ved den fabrikken der kjøttdeigen er produsert, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, selskapet som eier Gilde.

Hun synes bt.no og andre medier burde ha ventet med å omtale funnet til analysen var klar.

— Vi er de første til å ta ansvar når produktene våre ikke oppfyller forbrukernes forventinger til kvalitet. Men trenden viser en lavere terskel i mediene for å omtale denne type saker uten nødvendig tålmodighet til vente på at konklusjonene foreligger, sier Sundqvist.

Flere ganger har forbrukere funnet fremmedlegemer Gildes produkter, som i ettertid viser seg å være noe helt annet enn først antatt.

— I den grad vi lykkes å få kontakt med forbrukeren, vil vi alltid følge opp for å forsikre oss om at hver enkelt får en respektfull behandling etter en uheldig opplevelse. Det skjer uavhengig av om det viser seg at feilen er vår eller ikke, sier Sundqvist.

Selskapet sendte i dag ut denne listen med påståtte funn i ulike produkter, og forklaringene bak:

Måned Påstand Dokumentasjon
September 2006 Funn av mark i hermetikk Skadet boks etter produksjon
Desember 2006 Funn av larve i sylte Husflue - lever ikke i kjøtt
Januar 2006 Funn av patron i steik Nederste del steketermometer
Februar 2007 Funn av rottefot i pølse Innsiden av storfekinn (rutinesvikt)
Februar 2007 Funn av dyrepels i kjøttdeig Plantefiber (krydder?)
Februar 2007 Funn av larver i marinert kjøtt Sesamfrø - deklarert krydder i marinaden
PLANTEFIBRE: Dette er fremmedlegemene som en forbruker i Fyllingsdalen fant i kjøttdeigen.
Paul Sigve Amundsen
Paul Sigve Amundsen