Det blir hennes første utstilling i hjemlandet, og det kan bli farens siste. Sviktende helse gjør at keramikeren Kyrre Grepp vurderer å trappe ned. Tunge løft og hardt arbeid med leiren har satt spor.

Benedicte Boudard Grepp valgte også det tunge arbeidet. Men der faren former sine figurer med fingrene, tar hun tyngre redskap i bruk for å modellere skulpturer. Hun bruker hammer og esse. 33-åringen ble smed. Likevel fremhever Benedicte Grepp likhetene.

— Vi arbeider begge med plastisk materiale og det skulpturelle, sier hun.

Litt ekle dyr

Dessuten er det dyrene. Kyrre Grepp holder seg fortsatt til fugler og fisk. Datteren har plukket med seg impulser fra mange reiser, og lager både skilpadder og firfisler.

— Det siste året har jeg bodd på den franske øyen La Réunion utenfor Madagaskar. Stedet var en drøm for en som er opptatt av dyr og farger, sier hun.

Benedicte Grepp lager helst dyr, som hun selv synes er litt ekle, men hun stiliserer og prøver å beholde essensen i formen.

Hun tror at oppveksten på Tyssøy og naturen der ute, preger kunsten hun lager. Det begynte med en katt, og senere et stilisert oksehode. Men hun lager aldri mennesker.

Middelalderhoder

Kyrre Grepp lager mennesker. Små hoder formet for hånd ligger tett i tett på et bord. Keramiske portretter i miniformat, alle har sitt eget uttrykk.

— Jeg begynner med en leirklump og lager en nese eller munn. Så gir formen seg selv litt etter litt, forteller kunstneren. Ansiktene ser ut som de er hentet fra gesimsen på en middelaldersk katedral. Men Kyrre Grepp har aldri vært steinhogger, selv om han faktisk har vært med å feste en skulptur på Nidarosdomen en gang i tiden. Men det var ikke et eget arbeid. Grepp var med som håndverker for Odd Hilt.

Til gjengjeld pryder Kyrre Grepps middelalderansikt familiens hus i Sør-Frankrike. Det passer godt på bygningen fra 1100-tallet. En lokal murer har bestilt ti ansikter som han vil bruke som signatur på sine arbeider.

Kyrre Grepp kaller seg pottemaker. Det var lettere å selge kopper og skåler da han skulle forsørge en familie. Han stiller sjelden ut, og har konsentrert seg om utsmykningsoppdrag. Om få dager fyller han 64 år. Han håper å kunne jobbe litt også i fremtiden, men nå blir det mer på hobbybasis.

— Nå skal du ha tid til å kose deg, sier datter Benedicte, litt formanende i røsten.

FÅR FREM DET LETTE: - Jeg forsøker å få frem det lette og luftige i stål, sier Benedicte Boudard Grepp. Bløtdyret i forgrunnen har hun brukt tre uker på å forme i smien på Sørås. Kyrre Grepp er imponert over det datteren får til.
Sævig, Rune
STILLER UT: «Kunsterisk familetreff» åpner i Galleri Oz lørdag klokken 13.00.
Sævig, Rune
HAKELØSE HODER: Kyrre Grepp former keramiske portretter for hånd.
Sævig, Rune