Iført dykkerdrakt graver arkeologene ut sjaktene der de håper å finne spennende spor etter en fjern fortid på sjøbunnen i Vågen.

De fem arkeologene dykker på skift. En om gangen i en times tid sitter de på bunnen og med en slamsuger drar de opp det som er i sjakten de har gravd. Oppe på lekteren sitter kollegene og siler vannet ut i sjøen igjen, mens grovsorterer keramikk, glass, benrester og annet som måtte være med.

Funnene blir lagt i poser som er merket og senere skal alt sorteres og analyseres i forhold til hvilke sedimentlag de er funnet i.

-Når vi kommer ned til middelalderen tar vi vare på alt, nå grovsorterer vi litt. Vi har funnet mye keramikk og den gir god informasjon, sier marinarkeolog og prosjektleder fra Stiftelsen Bergens Sjøfartsmuseum Ole-Magne Nøttveit.

Drømmejobben

En kasse er allerede full av poser og flere skal det bli.

-Dette er drømmejobben, sier Rasmus Svensson, som er prosjektansatt.

Arkeologen fra Skåne sitter på lekteren og tar imot jordmassene. Han peker på funnene og nikker mot Bryggen.

-Det er ikke hver dag vi får grave ved et sted som står på UNESCOs verdensarvliste, sier han.

På vei ned i middelalderen

Over femti lange rør med boreprøver ligger og venter på analyse. Denne uken graver de seg ned i lagene i sjøbunnen og nå er de på vei ned i middelalderen. Drømmen er å finne et skipsvrak fra samme tidsperioden. At det ligger noe stort der nede, er allerede fastslått.

Spørsmålet er om det er en skuteside eller ikke. Tidligere akustiske undersøkelser gir grunn til håp, mener Nøttveit. I tillegg har han gått på bunnen med en lang stav av armeringsjern og 1,20 meter ned i sjøbunnen ligger noe hardt og stort. Sannsynligheten er veldig liten for at det er berg han støtte på. Det strekker seg over et område som er 15–20 meter langt og 5–6 meter bredt.

-Jeg håper at det er et skipsvrak. Hvis det viser seg å være det, så er det fra middelalderen, sier marinarkeologen.

Så langt er det gjort mange funn av krittpiper og såkalte "stjerter" eller hanker fra kokekar som var vanlig i middelalderen.

Her kan du se undervannsfilm fra Vågen, som viser flere funn .

Artikkelen fortsetter etter videoen...

Nøttveit viser frem flere krittpiper som har et lite «stempel» under. På en er det to bittesmå kløver eller franske liljer, mens på en annen står det «krone HM». Dette kan vise hvor de er produsert.