Øvre Årdal i går: Tykk skodde henger tungt rundt fjellene som omgir tettstedet. Gatene er praktisk talt folketomme, og asfalten mørk og fuktig. Ved leteområdet i utløpet av elven står noen skuelystne tause i pøsregnet og følger med på dykkerne som arbeider ute i de rasende, skumhvite vannmassene. Forsvinningsgåten opptar hele lokalsamfunnet.

Kaldt vann og dårlig sikt

Redningsdykkerne fra Førde forteller at de har hatt svært vanskelige forhold å arbeide under. Mye regn — og smeltevann har gjort at det er større vannføring i elven enn vanlig. Derfor er strømmen meget sterk.

— Forholdene ute i elven kan beskrives som turbulente. I tillegg er temperaturen lav, med bare tre grader i elven, og åtte ute i Årdalsvatnet, sier dykker Stian Helgheim.

Det har også vært søkt i området der elven renner ut i vannet.

I dette området har sikten i vannet vært svært dårlig.

— Kanskje en meter langs bunnen, forteller dykkerkollega Øyvind Aasen.

Søkene ble avsluttet ved 14-tiden i går. Lørdag ettermiddag ble det funnet klesplagg i elven, en bokse og undertøy. Politiet opplyste i går kveld at det er grunn til å tro at de tilhører Moene.

— Vi skal undersøke klærne nærmere tirsdag, sier konstituert lensmann Helge Øvsttun.

Han sier videre at politiet ikke har noen nye indikasjoner på at det ligger noe kriminelt bak forsvinningen. Likevel starter de i dag formelle avhør av familie, venner og andre vitne som kan kaste lys over hva som har skjedd med 17-åringen.

— Vi leter etter en savnet person.

En utrykningsleder fra Kripos har siden fredag vært i Øvre Årdal for å bistå i etterforskningen.

Dyster stemning

I dag er det en uke siden 17-åringen forsvant sporløst fra hjemstedet sitt. Store mannskaper har lett etter henne siden, men uten å finne ungjenten.

Da jenten forsvant hadde hun på seg en hvit Norrøna gore-tex jakke med limegrønne felt, en mørk blå t-skjorte, mørk dongeribukse med lyse skjolder, og hvite sko.

Øvstetun ville i går ikke si noen ting om hva slags klesplagg som ble funnet i Fardøla på lørdag.

Ordfører Arild Ingar Lægreid i Årdal kommune har fulgt saken siden Moene forsvant.

— Bygden er preget av uvisshet. Det blir en dyster stemning når slik som dette skjer, og det blir verre jo lengre tid som går. Jeg håper at jenten snart blir funnet, på en eller annen måte, sier ordføreren.

Etter planen skulle det gjøres søk med miniubåt i dag. Dette er utsatt til i morgen tirsdag, på grunn av tekniske problemer.

Hanne Stedje/Sogn Avis