– Det er ikke aktuelt å gå ned på akterskipet, som fortsatt ligger svært utsatt til på havaristedet på Fedje. Det vil være helt uforsvarlig i dette været. Derimot håper vi i løpet av dagen å få sendt dykkere ned på forskipet, som ligger strandsatt på Ågotnes nord for Bergen, sier kommunikasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til NTB.

Han opplyser at det er lagt ut lenser rundt forskipet og at det planlegges ytterligere forsterkning av disse i løpet av dagen.

Ifølge Stenvaagnes har været vært så heftig at det har hindret Kystverkets observasjonsfly fra å ta av fra Flesland. Og om været er røft mandag formiddag, vil det neppe bli bedre. Tvert i mot. Meteorologene har kommet med nye stormvarsler mot kvelden.

– Vi må ta hensyn til mannskapenes sikkerhet. Derfor har vi ikke kunnet sette i gang landbasert opprensking foreløpig. Det er for risikabelt, sier Stenvaagnes.

Sjøforklaring onsdag

Sjøforklaringen starter på Scandic Bergen Airport Hotel klokken 9 førstkommende onsdag. Dette ble klart mandag morgen.

Det er Nordhordland tingrett som organiserer sjøforklaringen, som vil bli ledet av sorenskriver Mette Cecilie Greve.

Sikkerhetsekspert Arne Sagen mener at MS «Server» ikke kan ha tatt inn nok ballastvann da det la fra kai i Årdalstangen, og at dette kan være en av forklaringene bak forliset.

— I så fall vil båten flyte som et tomt eggeskall og uten manøvreringsevne, sier han.

Han understreker at det til enhver tid er kapteinens ansvar å sørge for at fartøyet tar inn nok ballastvann til at det blir stabilt under alle værforhold.

— Hvis ikke det skjer, er det utvist dårlig sjømannskap, sier Arne Sagen.

Sentralt punkt

Trimmingen av MS «Server» vil uten tvil bli et sentralt punkt under sjøforklaringen.

— Kapteinen mener selv at fartøyet var tilstrekkelig nedballastert. Mer kan jeg ikke si nå. Detaljene vil komme frem i sjøforklaringen, sier direktør Nicolas Wilmot i forsikringsselskapet Gard til BT mandag.

Lensmann Einar Vatne ved Lindås og Meland lensmannskontor bekrefter at dette er et av forholdene politiet vil se på.

— Jeg kan derfor ikke kommentere det nærmere før sjøforklaringen, sier han.

— Vi har avhørt mannskapet og folk fra trafikksentralen, og prøver nå å danne oss et bilde av det som har skjedd. Men vi har ikke dratt noen konklusjoner, og kommer heller ikke til å gjøre det før sjøforklaringen, sier Vatne.

FORLISTE: Den ene delen av MS «Server» slepes inn til CCB-basen på Ågotnes. Sjøforklaringen etter forliset starter onsdag.
Brekke, Eirik