ROY HILMAR SVENDSEN

JON TUFTO

Drukningsulykken skjedde ved øyen Skorpo, like ved Hetlevik, sørvest på Askøy i går formiddag. Kameraten, som satt i følgebåten, har forklart at dykkeren gikk ned omtrent klokken 10.15. Han ble bekymret da han så luftbobler som steg til overflaten over lang tid. Boblene stoppet etter 75 minutter. Kvart på tolv meldte han fra til politiet om at noe var gått fryktelig galt.

Ikke tom for luft

En storstilt redningsaksjon ble satt i verk, med politibåt, luftambulanse, et fartøy fra Sjøforsvaret og froskemenn fra Bergen brannvesen.

— Froskemennene startet søket 12.06 og fant dykkeren 12.30. Han lå da død på 50 meters dyp. Trolig har mannen vært enda ti meter dypere før han omkom, sier brigadeleder Dagfinn Hansen ved Bergen brannvesen til Bergens Tidende.

Foto: Eirik Brekke

Årsaken til at mannen forulykket, er foreløpig ukjent. Politi og brannvesen utelukker ikke at 40-åringen har fått et illebefinnende nede på dypet.

— Vi kan i alle fall slå fast at han ikke gikk tom for luft. Han hadde 70 liter igjen på luftblandingsapparatet sitt, forteller Hansen.

Trolig erfaren dykker

Apparatet var av typen Trimix, hvor gassen består av nitrogen, oksygen og helium. Denne blandingen reduserer eller fjerner den nesten narkotiske effekten som ellers oppstår av trykket nede i vannet.

Ifølge dykkere BT har snakket med, er det for det meste svært erfarne og godt skolerte dykkere som bruker slike apparater.

Trolig var de to kameratene på tur for å fiske kamskjell. En pose med skjell ble funnet i båten deres. Politiet visste i går ikke om mannen har dykket i området rundt Skorpo tidligere.

Dypere enn forsvarlig

Det er uansett på det rene at mannen har gått langt dypere enn det som var forsvarlig. 40-åringen dykket alene, uten line, og kameraten i følgebåten hadde ikke med seg dykkerutstyr selv.

— En skal uansett ikke gå dypere enn 30 meter. Uten line må en i alle fall ikke gå så langt at en ikke kan se dykkeren i vannet, sier brigadeleder Hansen.

Askøy lensmannskontor skal nå etterforske dødsfallet. Mannens dykkerutstyr er tatt inn for nærmere undersøkelser. Lensmann Odd Dale håper også at kameraten i følgebåten kan kaste lys over hva som skjedde.

— Vi vil få en forklaring av ham i løpet av kort tid, sier lensmann Dale.