MARTE INGEBORG STANGENES

Men først er det vorspiel på Verftet. Hver bidige torsdag samles en spretten blanding danseglade. De har én felles lidenskap; salsa, salsa, salsa.

I dongeri og klamme joggesko, eller på stiletthæler og i miniatyrskjørt. Samme nytten gjør det. Solbrune hender tar fatt i høstbleke. Rundt, over og under armen. Noen ganger blir det knute på tråden. Dansegulvet feies.

— Tør ikke!

Godt innsurret i kåpe og sjal tripper Anette inn i dansesalen.

— Første gang jeg kom hit, tenkte jeg: gud, her tør ikke jeg å danse, de er så flinke!

Nå derimot, tar det ikke mange taktene før kåpen er av, paljettene glitrer og hun spretter inn i armene på en av salsakavalerene.

— Det er ikke alltid det blir god salsa første gangen. Men når man kjenner hverandre får man god flyt, og vi vet akkurat hvor vi har hverandre, forklarer Anette.

Selv har hun fått impulser fra sine latinske venner og kulturen deres er blitt en stor del av den unge jenten. Språket, dansen og musikken.

— Dans og musikk er det som får hjertet til å slå.

Anette jobber frilans som journalist for Nordhordland Avis, men så lenge lidenskapen ikke går ut over jobb eller skole, sliter hun og vennene hennes skosåler på dansegulv omtrent hele uken. Noen dager kurs, andre dager bare dans. Anette helst i armene til sin chilenske venn, Victor Espejo (21).

Snurr og kast

Etter et par snurr og kast, litt flagrende hår og sterke, førende armer, beveger Anette seg fra oppvarmingen på Verftet mot mer salsa i sentrum. Noen få dansetrinn fra Den blå steinen finnes en mørkere, fuktigere, og mer intim atmosfære i Havanna Club.

Her dunker salsarytmene i tepper og glass. Utringningene sitter litt dypere, og guttene er færre i gjengen som står samlet rundt kveldens danseinstruktør.

— Dere skal leke med rytmene, og gutter, dere skal være macho! Un, dos, tres, og så går vi ned! kommanderer han.

Utenfor flokken finner Anette en liten tørr flekk, danser med en kamerat, mens de venter på at kurset skal ta slutt. Det er for ferskinger.

Anette har vært fast gjest her siden i mai.

— Jeg pleier å komme så tidlig at jeg er med på å tenne stearinlys på bordene, smiler hun.

Retur hjem er det først ved stengetid. I vår gikk turen helt til Knarvik nattestid. Nå er den ikke lengre enn til en leilighet i Fyllingsdalen.

Går på vann

De vet hvem Anette er, de som jobber på Havanna Club.

— Hun er her fra onsdag til søndag, sier en imponert Francis Surendran, daglig leder.

— Helt alene danser hun på gulvet, og er ikke flau. Ikke drikker hun heller, forbauser det ham.

Nei, energien kommer oftest fra tappevann.

Har du noe latinsk i blodet?

— Ikke som jeg vet om, verken besteforeldrene mine eller foreldrene mine har brune øyne, men det har jeg, forteller hun.

Én gang har hun vært i salsaens paradis, Latin-Amerika, nærmere bestemt Venezuela. Det smakte, og Anette planlegger ny tur. Spanskopplæringen er det vennen Victor som står for.

— Hvis man har musikken i blodet blir kulturen og språket også interessant, mener Anette, og tar seg selv i å høres helt besatt ut.

— Det er som narkotika, du blir helt hektet og klarer ikke å stoppe.

- De kaller meg Duracell

Blant norske jenter med blomster i håret og øredobber, og latinske gutter med svette T-skjorter, og øredobber de også, glir Anette i lidenskapelige bevegelser.

I gjennomhullet overdel og svart flagrende skjørt. Glitteret dingler rundt ørene, og matcher et vått, smilende fjes.

Øynene hviler drømmende, mens resten av kroppen er i høygir. Klokken 01.40 lever dansen ennå i Anette. Den lever på vann og musikk.

  • Er du ikke trøtt?

Hun ler.

— De kaller meg Duracell, smiler hun.

— Jeg elsker det! Jeg blir fylt med glede når jeg danser.

Siste innspurt, siste dans er ferdig, og blodet strømmer igjen i vanlig fart hos de fleste.

— På tide å pynte på fasaden! Anette kliner på litt leppestift.

— Skal dere danse i morgen også?

Spørrende blikk danser mellom salsavennene.

— Det var et dumt spørsmål, smiler Anette.

Salsatimeplan: Tirsdag: Kafé Kalmar.

Onsdag: Salsaverksted i Nøstegaten 5/Jekteviken.

Torsdag: USF, Rick`s og Havanna Club.

Lørdag: Havanna Club.

EKSOTISK: Salsa for fire legger. FOTO: MARTE INGEBORG STANGENES
SALSA: Anette Bergås og vennen Victor Espejo i heftig salsa på dansegulvet i Havanna Club i Torggaten. FOTO: MARTE INGEBORG STANGENES