Nok en gang er Torgallmenningen invadert av boder. Heldigvis rommer bodene nå noe mer forlokkende enn valgflesk. Spekemat av alle slag, hauger av økologiske grønnsaker, klippfisk, smalahove, urter og molter, lefser og lapper sprer sin tiltrekkende duft i sentrum. På «Bønder i bydn», som arrangeres for andre gang, bringer bøndene sine varer til byfolket.

Og byfolket strømmer til. Storprodusenter som Prior og Tine er også representert mellom mindre gardsbutikker og boder.

Strykende salg

Foran boden til Hardanger Fjordfrukt BA er det travelt. Fruktbonden Geir Henning Spilde fra Øystese hjelper til med salget.

— Forretningen går strykende, kan Spilde fortelle.

Aud Iversen fra Sandviken har nettopp kjøpt halvannet kilo epler av fruktbonden, men har ikke fått tid til å se seg rundt.

— Jeg får vel gå etter lukten, kommenterer hun før hun forsvinner inn i folkemengden. Noen boder lenger borte ryker det av nystekte lapper. Monica Lien smører på syltetøy og tar et jafs.

— Jeg har kjøpt lynghonning, bringebærsaft og bringebærsyltetøy, sånn med lite sukker. Og røkt fårepølse, forteller hun.

Neste punkt på listen er lefser.

— De kunne godt hatt matfestival litt oftere, mener Lien.

Som Bjørn Dæhlie

Inge Petersen fra Villsaulaget Vest reklamerer for villsau med smak av lynghonning.

— ... akkurat som Bjørn Dæhlie. Lårene hans har mye kraft på grunn av mye trening, og det har villsauen også. Villsauen går ute hele året, og derfor blir kjøttet mer spenstig og mørt.

To seniorfruer nikker. Petersen forklarer videre om villsau og flerumettet fett og legger til en god del om villsauens næringsgrunnlag.

Bodhandlerne her vet godt hva varene de selger inneholder.

— Vi håper jo at kjedebutikkene etter hvert vil satse mer på egne delikatesseavdelinger, sier Petersen.

Enn så lenge får bergenserne ta turen til Torgallmenningen.

FJELLETS DÆHLIE: Villsauen trener hardt, og kjøttet blir ekstra godt. Inge Petersen vet hva han snakker om.<p/>FOTO: ARNE NILSEN