— Dette med treårsregelen er aktuelt for oss i forhold til å finne en årsak til drapet. Vi vet at dette var er tema mellom Dung og ektemannen, sier politiinspektør Tore Salvesen.

Kvinner som kommer til Norge for å gifte seg, må være gift og bo under samme tak som sin ektemann i tre år før de får opphold på selvstendig grunnlag.

Det betyr at dersom en innvandrerkvinne vil gå fra sin mann, må hun vente i minst tre år dersom hun ønsker bli i Norge. Og hun kan ikke ta med seg sine barn ut av landet dersom hun drar før disse tre årene er gått.

Siste spor på treårsdagen

Dung Tran Larsen kom til Norge 23. juni 2004. Nøyaktig tre år seinere, 23. juni 2007, slutter alle offisielle spor etter den vietnamesiske kvinnen.

6. september i år ville ekteskapet ha vart i tre år.

Politiet lurer på om trusler fra Dung om at hun ville forlate ektemannen etter disse tre årene kan være motivet for drapet. De har tegnet seg et bilde av 32-åringen som en sjalu og kontrollerende ektemann.

En kilde BT har snakket med forteller at familien i Krabbedalen var godt kjent med treårsregelen, og at regelen var et tilbakevendende tema siden både den drapssiktede ektemannen og hans bror har vietnamesiske koner.

Etter Dungs forsvinning har det kommet frem at ektemannen truet med å sende henne hjem til Vietnam i 2004, og ifølge BA ba han om separasjon da hun var på Krisesenteret den høsten. Men det ble aldri tatt ut noen separasjon, og Dung flyttet hjem igjen.

I tiden før forsvinningen var det Dung som ga uttrykk for at hun ville ut av ekteskapet. Den drapssiktede ektemannen har blant annet sagt at han har tatt en forlatt giftering som tegn på at hun hadde gått fra ham.

— Hun ville forlate ham, og det er jo det hun har gjort, sier ektemannens forsvarer Mikkel Mundal.

- Maktbalansen flyttes

Gunhild Thunem er høyskolelektor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, og har forsket på temaet utenlandske kvinner som er blitt hentet til Norge for å gifte seg med norske menn.

— Dersom kvinnen kjenner til treårsregelen, flytter maktbalansen seg gradvis. I begynnelsen kan han true med å sende henne hjem. Men når de tre karanteneårene nærmer seg slutten, blir det tomme trusler. Da kan disse kvinnene nemlig forlate sine menn, uten å måtte reise hjem, sier Thunem.

Dung hadde vært gift så lenge at det ville vært umulig for ektemannen å få innvilget skilsmisse før tre år var gått.

Den vietnamesiske delen av Dungs familie har sagt at Dung ikke ville tilbake til Vietnam. Hvis det stemmer, virker det lite logisk at 22-åringen skal ha valgt å forlate sin ektemann bare halvannen måned før de tre årene var gått.

Hadde hun ventet til etter 6. september, ville hun fått selvstendig oppholdstillatelse her i landet, og mulighet til å beholde sine barn.

Derfor står treårsregelen høyt på blokken på politiets liste over mulige motiv for drapet.

Ved 13-tiden i dag er det ventet at Bergen tingrett vil legge frem sin kjennelse etter lørdagens fengslingsmøtet. Politiet vil varetektsfengsle Dungs ektemann (32), hennes svigermor (59), svigerfar (62) og svoger (34). Alle er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap, alternativt frihetsberøvelse.

PRIVAT